| Naroči se na RSS

Klemen vs. DVD-Rom

11. December 2005 Poslano v Vse

Spopadel sem sem z nedelujočim Samsungovim dvd-romom. Bitka je bila dolga, naporna, rahlo utrujajoča, včasih na robu obupa, drugič na robu idej, a izšlo se je bolje, kot smo pričakovali.
Matic mi je dostavil računalnik, ki je bil kupljen v Bofu. Win XP pro, brez SP, sicer pa Sempron 3000+, pol giga rama in 160 GB diskovja ter en Samsungov pogon, ki pa ni delal. Oziroma natančneje – bral je avdio cedeje, bral je dvdje, ni pa hotel predvajati filmov. Ko si pognal DVD Shrink ali WinDVD ali PowerDVD, je CPU skočil na 100 %, sistem je postal neodziven, ostalo je le še ukrepanje preko task managerja. Pa smo se ga lotili z vsem orožjem!
Najprej sem povlekel Aido32 in preveril konfiguracijo. Pisalo je, da imamo notri pogon TSSD, za kar se je izkazalo, da pomeni Toshiba Samsung Storage Device. Go figure. Samsung ima k sreči nek LiveUpdate tool, s pomočjo katerega sem posodobil fw na povsem zadnjo verzijo. Reboot in nič. Znova preverim in ja, pogon je bil nastavljen na UDMA, ne na PIO. Ampak isti simptomi. Lotim se upravljevalnika devic in odinštaliram secondary IDE, nastavim nazaj, uporabim driverje iz winXP sp1 cedeja, pa ga ne gane. Poglobim se v ATPI driverje, tudi nič boljšega. namestim WinDVD, odprem, vstavim DVD, nakar se računalnik samodejno resetira. And the room goes WTF, jaz pa si mislim svoje… Po bootu se pojavi zabavno okence, ki pravi, da driverji niso dobri. Kateri? Za Nvidia Geforce. Prekemanske barabe od Nvidie in prodajalcev! Nesposobni so in ne morejo enih latest forceware driverjev zraven dati, da bi zadeva delala out of the box, ne! No, pa damo gor zadnji forceware, reboot in zadeva je špilala. Kill Bill tudi.
To je že drugi primer, da sem imel težave s forceware gonilniki. Prvič se je to zgodilo na win2k, ko se zaradi starih (priloženih) driverjev ni dalo odpreti niti Control Panela, drugi primer pa je današnji. Zdaj vem, zakaj se držim Radeona.

2 Responses to “Klemen vs. DVD-Rom”

  1. NeoN pravi:

    Pri ATi softwaru rabis tudi malo srece, da vse dela od prve.
    No vsaj tko je blo pri meni (aiw)…


  2. Klemen pravi:

    Torej je morda krivda pri prenaprednih karticah za uporabnike? Jaz sem na nivoju Radeona 9200 SE in se odlično razumeva.


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.