| Naroči se na RSS

Denarne zadeve

17. November 2005 Poslano v Vse

Tistega dne sva šla z Evo na vlak, ona z mesečno, jaz brez karte in s poštenim namenom, da jo kupim na vlaku po redni ceni. Štepar pa mi je zatrdil, da mi mora sedaj računati 500 SIT več, ker jo kupujem na vlaku. Pokazal mi je celo pravilnik, kjer sem si to lahko prebral, ujel pa sem še en dodaten glimpse na člen, ki pravi, da se karta lahko kupi na vlaku, če je ne moreš kupiti na postaji. Dodatni stroški niso bili omenjeni. Vseeno sem bil tiho in plačal 970 tolarjev.
Danes sem šel znova na vlak brez karte. Lokalna prodajalka ponavadi malce pred zapiralnim časom zaključi z delom, zato ni možno kupiti karte, prej pa me ne mika iti. Ali dlje (do centra), kjer jih prodajajo do sedmih. Pridem na vlak, se usedem in začnem brati knjigo. Do mene znova pride sprevodnik in me poprosi za vozovnico, jaz pa mirno odvrnem, da bi jo rad kupil. S popustom, ha! Tip me pogleda, odpre cenik in mi računa 329 tolarjev. Pogodiva se za 330. Po eni strani sem bil malce razočaran, ker sem bil na vlaku praktično sam in sem imel slabo uro časa, da bi sprevodnika prepričeval, da mi ne sme računati neke abnormalne cene. Po drugi strani pa je lepo videti, da nekdo vendarle prebere vse člene pravilnika.
Posebna zgodba pa je Mečkator (ah, Mercator), kjer sem ta teden kupil napolitanke in sok, na blagajni pa mi je prodajalka računala x49 SIT (pozabil, koliko je bil x). Na pult dam tisočaka ter nazaj dobim x50 SIT. WTF? Niso resni… Sploh ne. Tolar mi je kar doračunala. Čisti dobiček se temu reče. Nisem se razburjal, ker tokrat je bila vrsta. Nisem takšen revež, da bi me tolar vrgel iz tira, ampak gre se za princip. Sploh po tem, ko sem danes v Delu prebral, da bo Mercator letos prislužil dobrih 12 milijard tolarjev.

Računica? Število dnevnih nakupov x število dni v letu x 1 tolar = Ogromno denarja. Upam, da bo šel moj tolar vsaj v športno sponzorstvo.

Kaj reči? So ljudje, ki razumejo finančno stanje študenta, so ljudje, ki ga poskušajo prinesti naokoli in so tisti, ki računajo preveč, pa se jim zdi to povsem prav.
Ne pustite se zapeljati. Kapitalizmu, seveda.

7 Responses to “Denarne zadeve”

  1. Lea pravi:

    Denar=posledica nečesa. Česa? Če je odločitev, da bom pošten, je lahko samo posledica dela. Zato sem mnenja, da si je treba, postaviti mejo, kje se za vsako ceno postaviš zase. In če ti zaračuna eden 100% več – mislim, da je čas…, da pokažemo zobe.


  2. Mitja pravi:

    mislim, da so te pa tako oskubili, trikrat. Ja to je pa res…


  3. sv3der pravi:

    ja kolk pa po ta novem stane karta na kamnčanu na relaciji kamnik-lj ??

    ps: pa hvala za tipse :)


  4. Klemen pravi:

    Bus: 610 SIT
    Cug: 470 SIT (329 s popustom Euro


  5. DJ pravi:

    Jaz pa sem zadnjic nekaj kupoval v Muellerju in so mi 4 SIT shenkali. :)) Oz. na racunu je bila postavka zaokrozitev in iz x54 je bilo zaokrozeno na x50.
    Raje ne pomislim, kaj bi bilo, ce bi bila cena x56…


  6. Klemen pravi:

    Profit. In vsi približno vemo, koliko parov čevljev dnevno se dnevno proda. Včeraj sem moral plačati 412 SIT, imel pa sem jih 410. Ni bilo v redu, ženska je raje lep čas praskala skupaj kovance, da mi je vrnila od tistega jurja.


  7. Na Jezersko | brumec.org pravi:

    […] za kake višinske premike po štengah. Mimogrede: v enem izmed Mečkatorjev se mi je spet zgodil star incident z nevrnjenim tolarjem. Barabice. Note to myself: Nujno pojdi slikat dolino Kokre, neverjetno lepo […]


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.