| Naroči se na RSS

Linija

5. October 2005 Poslano v Vse

Spominjam se časov, ko smo bili doma še na SIoLu z 12 kbit/s modemom. Ja, to so bili časi, ko je imela Slovenija v tujino nekako 1 do 2 Mbit linijo. Če z nekaj let so se razpasli 56 kbit/s modemi, kar je bil takratni standard. Malce sem zavidal sošolcem, a niti ne preveč. Ko so rekli, da mp3 presnamejo z neta prej kot v pol ure, je bilo to WHOA! Potem smo šli na kabel. 256 kbit/s simetrija. Je špilalo, čeprav bi si včasih želel hitreje. Največja omejitev je bil mesečni prenos, ki so ga omejili na 400 MB. Vem, smejete se. Ali pa čudite. No, sčasoma so to povečali na "divjih" pol giga prenosa mesečno, nazadnje pa se mi zdi, da celo na 1 gigabajt. Glej no glej, v slabe pol leta bi si lahko downloadal kak shrinkan DVD-R :) No, k sreči niso zganjali nekakšne panike glede teh prenosov, če jih nisi prekomerno kršil. Potem pa smo doma preko routerja začeli priklapljati računalnike. Najprej dva, zdaj so že trije. Verjetno je jasno, da 265 nekako ni več zadostovalo.
Povečali smo paket. Na 3 Mbit/s, a le slabih 400 kbit uploada. Ni več simetrije, ker tak paket na kablu pač ne obstaja.
Zdaj se je pojavil T2. Ljudje razmišljajo predvsem o 10/2 liniji. 2 Mbit uploada je seveda krasno, vendar ga je potrebno izkoriščati. Sharing is caring. Verjetno je marsikomu težko primakniti nekaj tisočakov za simetrijo, a marsikdo si to lahko privošči. Go for it! Dolgoročno vam ne bo žal, sploh v primeru, da vas nekoč zamika home server. Takrat boste lahko le blagoslavljali lastno daljnovidnost.
Kdo ve, kje bomo takrat na kamniškem kablu. Morda sploh ne več na kablu? Včasih si človek zaželi, da bi kdo kupil Softnet in posodobil sistem. Z Vrto bi bila vesela.
Z leti se dogajajo precej radikalne spremembe, tako da je velika verjetnost, da bodo imeli povprečni državljani čez nekaj let doma 50 ali celo 100 Mbit linije. A kaj ti pomaga download, če rabiš hitre serverje/peere. Ja, upload je tisti, ki je pomemben.

One Response to “Linija”

  1. Vrta pravi:

    Ravno včeraj sem razmišljal.
    Nabavim paket:
    1 Mbps / 1 Mbps 6.000,00 SIT
    Postavim web server na p100 mašino, ki ne kuri štroma sploh in sem zmagal.

    Se končno znebim softneta in imam možnost priklopa IPTVja in pa VoIP za male pare.

    S softnetom sem opravil… se mi niti za ta mesec ne da na 1024/256 šaltat.

    Drugač pa vsi podatki, ki ste si jih želel vedet o T-2 tukaj:
    http://slo-tech.com/script/forum/izpisitemo.php?threadID=183768&mesto=0


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.