| Naroči se na RSS

Sprememba privzetega pregledovalnika slik

15. July 2005 Poslano v Vse

Po nekako sedmih ali osmih letih v druži programa AcdSee (verzija 3.1 je legendarna!), ki zadnje čase postaja vedno večji bloatware, sem se danes odločil, da presedlam. Razlog za to je majhen, hiter, zastonj in preprost program, ki sliši na ime FastStone Image Viewer. Software, ki dobi pet zvezdic na cNetu, ne more biti popolnoma neuporaben in res je tako. Kaj so torej glavne odlike tega orodja? Omogoča pregledovanje najpopularnejših grafičnih datotek (jpg, jpeg, bmp, tif, tiff, gif, png, pcx, wmf, tga, psd, crw (canon), nef (nikon) in cr2 (tudi canon), seveda z vključenim preloadanjem med browsanjem po galerijah.
Ima nekaj osnovnih funkcij oblikovanja, ker pa bi bilo preveč za pisanje, si oglejte screenshote.

Možnosti urejanja posnetka:

Osnovne nastavitve:

Podpira tudi batch converting/renaming:

Nastavitve pri convertanju (ima tudi zanimive napredne funkcije, recimo napis na sliki, watermark, pa seveda običajne resize, rotate, crop, canvas, color depth in še kup finih nastavitev svetlosti, kontrasta, ostrine…). Podpira tudi prednastavljene filtre:

Generira thumbnaile (ki jim lahko izberemo velikost) in si jih shranjuje, zato je lahko ob vsakem naslednjem zagonu hiter, prednost pred acdseejem pa je tudi ta, da računalnik ne “umre”, ko generira gumbke za veliko galerijo slik, temveč lahko brez težav zamenjaš mapo ali počneš kaj drugega. Pri acdseeju me je vedno odvračalo to, da je vedno toliko časa mlel, pri zadnjih verzijah pa je želel predvajati še mp3je, filme in ostalo navlako. Kot da to potrebujemo pri pregledovalniku slik?
Program je velik manj kot 3 MB, s tem pa dobimo nekaj funkcij, za katere smo prej potrebovali več programov (pregledovanje, zmanjševanje slik, preimenovanje, odstranjevanje rdečih oči itd..)
Način premikanja je enak acdseejevemu (space/backspace, page up/down ali smerne tipke), zato se ga hitro navadimo, zanimiva pa je opcija loop, ko lahko neskončnokrat ponovi isto galerijo (primerno za fullscreen predstavitve v kombinaciji s slideshowom).
Zanimiva reč je tudi smooth zoom rendering, ki daje vtis vektorske grafike, ko malo sliko povečamo na cel zaslon. Če pa želimo, lahko to izklopimo in imam bolj “pixelate” pogled. Primer:

Funkcije, ki si zaslužijo posebno omembo, pa lahko odkrijemo šele v fullscreen načinu. Ko imamo namreč sliko odprto čez celoten zaslon, lahko zapeljemo z mišjo k zgornjemu robu in na filmskem traku se nam pokažejo vse slike v tisti mapi ter možnost odpiranja podmap. Neverjetno uporabno in pregledno!

Če zapeljemo k desnemu robu, se nam takoj pokažejo EXIF podatki!

Na levi pa so nam ponujene možnosti urejanja slike.

S potegom kurzorja na spodnji rob pa pridemo do osnovnih možnosti, ki smo jih navajeni iz gornjega acdseejevega toolbara.
Za posladek pa lahko še povem, da je zadeva skinable z devetimi predpripravljenimi skini (na vseh slikah je default Corona).
Edina slabost je morda ta, da so zdaj vse ikone pri datotekah jpg, gif, png etc. enake, poprej pa so bile različnih barv. A bodimo geeky :) (čeprav se da tudi to spremeniti znotraj winsev, če koga resnično moti)
To je nekako to, hitri pregled. Povlecite, preskusite in bodite navdušeni. Ko pa smo ravno že pri FastStone, si oglejte seznam vseh njihovih programov. Vsi so brezplačni in vsi navdušujoče uporabni. Neverjetno, kaj nekateri delajo for free.

Klik za DOWNLOAD.

5 Responses to “Sprememba privzetega pregledovalnika slik”

  1. vrta pravi:

    Hmm.. zgleda uporabno, ampak dvomim, da bo pri meni zamenjal ACDSEE 3.1…

    Janezej ima železno srajco… O_o

    Bom pa sprobal.


  2. Dr. Kruegel pravi:

    Potem je boljsi kot IrfanView. Ampak pri meni tudi v glavnem se kraljuje ACDSee… in sicer verzija 2.21. ;D


  3. tecumseh pravi:

    Zgleda zanimivo… ampak IrfanView se vedno caruje :).


  4. Mitja pravi:

    zgleda zlo hudo


  5. David pravi:

    Men pa prav izgled ni všeč. Funkcije so impresivne in če nočaš plačat/ukrast ACDSee mu od free pride blizu XnView.


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.