| Naroči se na RSS

Oswiecim

28. January 2005 Poslano v Vse

Kaj je Oswiecim? Ne veste? Auschwitz-Birkenau? Veste bolje? Koncentracijsko taborišče je bilo tam. Oswiecim je kraj na Poljskem, približno 60 km južno od Krakowa, bivšega glavnega mesta. Tam je nemška nacistična vojska v drugi svetovni vojni zgradila morišče, kamp, kjer so izvajali holokavst. Tam so pobili preko milijon in pol ljudi, večinoma Judov. Grozljivo. Žalostno se mi zdi, da veliko Slovencev vse povprek zatrjuje, da je bila to neka strašna epizoda človeštva, pa sploh niso videli tega. Jaz pa sem bil tam, in sicer leta 2001, vendar o tem ne govorim rad, čeprav bi bilo treba. Vsakdo, ki je enkrat v živo videl, kako je bilo v Auschwitzu, si bo to zapomnil za celo življenje. Toliko grozot v tako lepi naravi, a ko gledaš, lahko le molčiš, v tebi pa se tišina meša s kriki obupa. Nepredstavljivo. Barake, pogradi, plinske celice in ograje obiskovalce spominjajo na morišča. Ogledate si lahko prtljago, obleke in celo lase žrtev. Da, obrili so jih, preden so jih zaplinili. lase pa uporabili za vreče in vrvi.
Zato se spomnite na žrtve in upajte, da se to ne ponovi. Ne privoščim vam, da to vidite, a morda bi bilo res potrebno, saj potem ne bi bilo več nespoštljivega govorjenja.
Mir z vami.

4 Responses to “Oswiecim”

  1. azzqim pravi:

    jap… nepredstavljivo! jaszt sem bil v matthausnu v avstriji, kjer je bil tudi moj pokojni dedek -> slava Mu!, preden je bil odpeljan v Auschwitz in se nato srečen in s 30 kilogrami vrnil domov


  2. UnCle_SaM pravi:

    …jz sm bil tut tam in samo lahko rečem kapo dol tistim, ki so te grozote preživeli, med drugim tudi moja zdaj že pokojna babica…..Rest in Peace!!!

    Mislim pa, da bi mogel jit vsak državjan naše deželice pogledat to mesto zločina, da bi se malo zamislili sami nad seboj in pa predvsem, da ne bi nikoli več govorili neumnosti, ki sem jih na žalost veliko slišal!!!
    Make Love NOT War!!!!


  3. Klemen pravi:

    Tam je bila sestrična moje stare mame. Vendar je tudi ostala tam, nikoli je ni bilo nazaj. Niso imeli vsi te sreče, da so preživeli. RIP.


  4. me pravi:

    eh, hitlerja bi bilo treba obglaviti takoj ko je prišel na oblast


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.