| Naroči se na RSS

Astronomija

24. November 2004 Poslano v Vse

Ob pol sedmih zvečer sem se odpravil na dozo astronomije na gimnazijo, kjer se občasno še udeležim astronomskega krožka. Luna je bila precej presvetla, zato se ni dalo ravno najbolje gledati.. Vseeno pa sem ugledal M13, nato pa.. No, nato pa sem šel kuhati čaj in skuhal nekako 10-15 skodelic čaja za ostale navdušene astronome, ki jih je pri -2 malce zeblo.. Baje je bil čaj kar v redu.. No, saj je moral biti, ko pa vadim že par let, heh.
Luna je bila danes res lepa, škoda le, da zaradi nje nismo mogli bolje videti preostalih objektov.
Lahko pa si ogledate domačo stran krožka RAK.

2 Responses to “Astronomija”

  1. JB pravi:

    He he, astronomija torej. Ne vem, kaj tako privlači pogled v jasno poznojesensko nebo, ampak vesolje, njegovi objekti in zakonitosti, so me od nekdaj fascinirali. Se mi zdi, da te pogled v vesolje postavi na realna tla… ko že misliš, da si doživel vse, se zaveš, da si morda res doživel veliko, a zgolj v tem tiny tiny mikrokozmosu, katerega del si. In nenadoma postaneš tako majhen in nepomemben ter na nek način globoko osamljen. Začneš ceniti svoje bližnje, ki so ob tebi na tej poti po tem neskončnem medzvezdnem prostranstvu. Kdaj pade debata v to smer ali imate na opazovanjih preveč opravka s tehniko. Saj veš, poklic astronoma je 95% računanja, pripravljanja mašinerije in samo 5% dejanskega opazovanja.


  2. Klemen pravi:

    Zgolj računanje? Odvisno, odvisno. To, da tostaviš enega navadnega 20 cm dobsona, ti vzame recimo 10 minut, nato malce čakaš, da se umiri in navadi na mraz ter je slika kul, potem pa le še menjaš okularje in streljaš objekte. Gledaš. Če pa imaš elektromotorno žival, je seveda drugače.. Recimo na ekvatorialni postavitvi je kdaj kar malo zoprno naciljati ga na severnico in neko drugo južno svetlo zvezdo. Ampak ko to uskladiš in nato še kako uro korigiraš, hehe (je že konce noči:), je gledati prav lepo. Le tipkaš imena objektov in stvar šiba ter sledi.. Le paziti moraš, da ga ne vrtiš preveč.. Sploh, če je gor ccd kamerca, lol :)


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.