| Naroči se na RSS

Fotografski oddelek Narodne galerije

14. January 2011 Poslano v Foto, Vse

V foto klubu se nam je ponudila odlična priložnost, da si pogledamo, kako fotografirajo umetniška dela (slike, kipe in podobno) v foto oddelku Narodne galerije v Ljubljani.

Če se prav spomnim, je bilo mojstru ime Janko, razlagal pa nam je, kako so se zadev lotevali včasih in kako danes ter kakšne prednosti je prinesla digitalna tehnika. Foto studio je pravzaprav ena precej velika črna soba (zaradi zmanjšanja odsevov) in težko si predstavljam, da bi tam noter preživel po 8 ur na dan in fotkal. Čeprav bi se kdo, ki me pozna, ob tem le nasmehnil :)

Janko dela predvsem z Nikonom D700 in 60 mm macro objektivom z zaslonko, zaprto na okrog 18. Ostro vse! Prenos do računalnika poteka lepo preko kablovja, kjer nato naredi manjše popravke (odsevi na robu, morda kakšen crop in malce popravka vinjete), je pa fletno videti, kako ima v nulo naštudiran WB, torej en problem manj. Pokazal nam je tudi, kako mašino prevaža okoli, ko slika kaj večjega, kako slika kipe in kako table top zadeve.

Ker pa imamo še kar nekaj analognih firbcev, smo šli tudi v temnico, kjer je kraljeval ogromen Durstov povečevalnik <3 (ampak ni naša Leica nič slabša, le tako velikih formatov ne moremo razvijati). Če se NG kdaj odloči, da ne bodo več razvijali filmov, smo prvi v vrsti med kandidati za odvoz odvečne opreme! Če ne drugega, bi imeli vsaj sušilno omaro :)

Zanimiva dogodivščina. In še nenagradno vprašanje: kako se imenuje drugi fotoaparat na fotkah?

ng1ng2ng3ng4ng5ng6ng7ng8ng9

Ja, slikali smo pa Šubica =)

6 Responses to “Fotografski oddelek Narodne galerije”

  1. B5 pravi:

    hm.. če bi bila blenda med 8 in 11 bi bilo bolj ostro! Morda za kip, že, že, popolnoma zaprta blenda, za slike pa z popolnim zapiranjem blende zelo izgubljaš ostrino!


  2. Klemen pravi:

    Viš, točno ob tem podatku so tudi naši zastrigli z ušesi, češ da to pa že ne more biti res. Razlaga je bila, da ker gre za macro objektiv, ki ima blendo 32, to glede 16 ali 18 drži. Se pa sicer strinjam s tabo, ampak dopuščam možnost, da obstajajo specifične izjeme, kot je nikkor 60 mmm.


  3. davor pravi:

    A misliš: Mansfield?


  4. Klemen pravi:

    Ne, je bolj znana firma :)


  5. Tomaž pravi:

    Drugi aparat na fotki je Linhof. Malenkost sem bil radoveden kdo bo predavatelj oz. vodja jutri na delavnici pa sem malo počekiral blog. Kaj se bo počelo zanimivega jutri?

    Lp Tomaž


  6. Klemen pravi:

    Predvsem odvisno od strukture publike, pridemo pripravljeni na marsikaj. Sicer pa se bomo v neki obliki posvečali predvsem pinhole fotografiji.
    In morda skup spravili kaj takega: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150708383594327.395190.570124326&type=3


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.