| Naroči se na RSS

Umazan senzor v fotoaparatu

24. August 2007 Poslano v Vse

Na najmanj prijeten način sem ugotovil, da imam umazan CMOS senzor v fotoaparatu. To je takrat, ko že narediš (relativno) spodobno fotko, jo pogledaš na računalniku in vidiš na njej pikice. Sv3der me je nekoč že prepričal, da sem opisal postopek čiščenja. Očitno bomo spet pihali :)
Pa še inkriminatorni posnetek:

Opazite zlobne packe?

P.S. Še ena podobna. Napredujem? :)

41 Responses to “Umazan senzor v fotoaparatu”

  1. Jaka pravi:

    Ja, nekaj belih je na nebu. hi hi hi

    Pa si siguren, da ti ni kaj špricnilo gor? ;)

    OK, zdej pa resno – všečne barve, kader bi pa še malo dvignil proti nebu in mogoče zamaknil malenkost v desno. Ampak to sem samo jaz.


  2. Lance pravi:

    Ok, zdaj vidim packe. Prej jih nisem.


  3. Klemen pravi:

    Desno je bila smreka, sem cropal.. Imam še precej neba in še več na desni..
    In ja, zdaj vidim, da bi res lahko še malo sharpal… No, ampak bom raje naredil eno boljšo in tisto obdelal v piko, heh.


  4. Mici pravi:

    Ljudi s povprečno umazanimi zasloni takšne pikice sploh ne motijo. :)


  5. Klemen pravi:

    Isti dan, drug dogodek, povsem drugačen pristop, a prav tako zanimiva fotka -> KLIK!
    Mar ni simpatična?


  6. Teja pravi:

    Si slikov na kamfestu? (btw. kera ura, tega se pa spomnm!)


  7. Janez pravi:

    Klemen, kaj pa je to slika končnega produkta. Hehehe. Pojasni, da si ne bomo zadeve napačno razlagali.


  8. Klemen pravi:

    Janez, ponavadi so to salame. Priznam pa, da sem sprva pomislil na nekaj drugega. Nekaj, kar sem zadnjič slikal jaz, a nisem še nikjer objavil. Nekaj takega. In ja, velika črna obroba je namerna… In slika posledično manjša. Tu se ni dobro preveč spuščati v detajle :)


  9. Janez pravi:

    Hvala Klemen, ker si pojasnil, jaz sem namreč mislil na nekaj tretjega. Torej ne na salame in tudi na konjske fige ne. Kaj misliš, kaj je tisto tretje? Da ti pomagam. Je tudi v kontekstu z jakatovim PS-om.


  10. Klemen pravi:

    Eeww :)
    No, na tisto pa res nisem pomislil :)


  11. Janez pravi:

    Klemen, z mano, ali pa s tabo, je pa res težko komunicirati. Komaj razjasnimo eno zadevo, se že pojavi druga. Kaj bi nek pomenila beseda (ali morda okrajšava) Eeww? Daj, prevedi! Hvala v naprej, domnevam, da se boš potrudil in odprl kakšno novo nejasnost.


  12. Klemen pravi:

    Najbrž je z mano težko, saj jaz pišem nerazumljive reči, hehe.
    Šlo naj bi pa za nekakšen vzklik.. Najbolje, da ponazorim z definicijo..

    used to express a wide range of emotion including but not limited to surprise, disappointment, excitement, approval, disapproval, and/or enjoyment. if negative emotion is being expressed, the “eww” is stressed. if positive emotion is being expressed, the “wee” is stressed. the higher the level of emotion, the more e’s would be in the “wee”.

    Torej “eww” bi bilo po naše recimo “fej, bljak, fuj”


  13. Janez pravi:

    Klemen, tebe pa jaz vedno manj štekam. Ne vem zakaj naj bi bil tisti organ, do katerega sva se stežka dokopala, deležen feja, bljaka in fuja. Sem kar vedel, da boš odprl novo nejasnost. :)))


  14. Klemen pravi:

    Hm, z organom ni nič narobe, imam tudi jaz pofotkanega, ciljal sem bolj na končni produkt. Tisto pa se meni ne zdi nekaj, kar bi z nekim posebnim veseljem slikal. Ali gledal. No, le moje mnenje.


  15. Janez pravi:

    Temu bi se lahko še kaj dodalo, pa naj bo dovolj. Hvala za prijazen in šaljiv klepet, pa še drugič kaj. Tista slikca pod “KLIK” je pa super, tako objekt kot tudi tehnika fotografiranja. Je to tvoj izdelek? Pardon, skoraj bi mi bila ušla beseda produkt, ki v kontekstu s prejšnjim razpredanjem ne bi bila primerna in bi bila lahko napačno razumljena. LP.


  16. Klemen pravi:

    Konjski produkt, moj izdelek, tako je. Najbolj vesele so bile pa itak muhe.


  17. Janez pravi:

    Ti se pa kar ne moreš oddaljiti od tistih produktov, ali pa si površen. Jaz sem vendar jasno povedal, da mi je všeč slikca “KLIK”, to je dečel z velikimi temnimi očmi – močnega pogleda, pravilnim nosom, velikimi in lepo oblikovanimi ušesi, močnimi ustnicami, jamico na bradi in skuštranimi z gelom namazanimi lasmi. Produkta, ne vem kakšnega že, konjskega oziroma končnega, ki je zgoraj pod “takega” pa jaz ne omenjam.


  18. Klemen pravi:

    Nu, tudi tista pod “KLIK” je moja, in sicer digitalna ter kasneje pretvorjena v ČB. Model je bil pa fajn (baje zaradi lepih staršev, hehe).


  19. Janez pravi:

    Klemen, že nekaj časa gledam tvoja dva gornja pokrajinska posnetka. Nekaj mi namreč na teh fotografijah ne “špila”. Sliki sta sicer čudoviti, ne vem ali zaradi dobrega aparata, ali pa zaradi izurjenega fotografa. In kaj je tisto, kar mi na teh fotografijah ne ustreza? Rasporeditev objektov na slikah. Pri prvi sliki je zelo nerazgibana horizontala, poleg tega pa je preveč prostora puščenega za tista dva oblačka, ki nista nič posebnega, jaka se je na njun račun celo malo pošalil. Druga slika je prerezana po diagonali. Meni takšen diagonalni prerez ni najbolj všeč, poleg tega pa mi vzbuja občutek, da se bo slika zaradi teže na desni strani (gledano proti sliki) prevrnila. Ti mi boš verjetno na te moje nestrokovne pripombe odgovoril bolj strokovno, in pojasnil tako, da boš spravil v red moje občutrke, oziroma moja razmišljanja. LP, Janez. PS: Napisal si naj ocenimo tvoja posnetka, pa sem to storil. Upam, da ti s tem komentarjem nisem vzel veselja do tvojega hobila. Namen je bil obraten.


  20. devilfox pravi:

    Klemen, vsake oči imajo svojega malarja! Tvoje slike so mi všeč! Zdaj pa, če se najde nekdo, ki mu nekdo ni po godu lahko spljuva in skritizira pa če je izdelek še tako dober. Janez ima očitno drugačen okus in mu pri tem ne moreva nič pomagat. Janez lahko bi nam dal tudi kako svojo sliko na ogled. Pa bomo pogledali in ocenili še tvoj izdelek oziroma “produkt”. Očitno je Klemen kombiniral sliko pokrajino z oblaki in je včasih to težko preden ujameš vse v objektiv. Janez pa verjetno slika samo tihožitje in mrtvo naravo zato ima res diagonalo in vse ostalo v stilu. :P


  21. Medeya pravi:

    Kaj ne bi bila prva slika brez tistih oblakov čisto dolgočasna? Druga pa ima s to diagonalo nek namen, se mi zdi.
    Slike so čist super.


  22. Janez pravi:

    Devilfox, če še enkrat prebereš moj gornji komentar, boš zlahka ugotovil, da ni v njem prav nič žaljivega, kar pa ni možno reči za tvojega. Morda me bo Klemen pravilno razumel in mi spravil v red moje občutke, oziroma moja razmišljanja, kot sem navedel že zgoraj, tvojih jeznih pojasnil pa ne sprejemam. Samo hvaliti?, ne to ne more biti korektno, še manj pa dobronamerno.


  23. Janez pravi:

    Medeya, kdo pa je rekel, da bi morala biti prva slika brez oblakov? In kakšen namen ima povdarjena diagonala na drugi sliki?


  24. Teja pravi:

    Fantje (in punce), ne tepite se, radi se imejte :D (to je potrebno prebrat tko, kt da bi Kosobrin to reku, hehe)


  25. Jaka pravi:

    **Jaka slaps Teja around a bit with a large trout.


  26. devilfox pravi:

    Janez ti si takšen kot tale: http://shrani.si/f/6/O/1CZUspXd/img0021.jpg!!!!!


  27. Teja pravi:

    @jaka: pusti postrvi, naj plavajo :D uporabi kej druzga!


  28. Klemen pravi:

    @Teja: Si šla v slovar gledat, kaj je trout? Klemen attacks with smelly socks!!
    @devilfox: Iii, kako lušten ježek! Verjetno si hotel namigniti, da je Janez prav tako simpatičen?
    @Janez: Seveda je jasno, da je komentar povsem dobronameren v želji po spodbujanju kreativnosti in poziv h kompozicijskemu premisleku pri prihodnjih udejstvovanjih.
    Pa malo zgodbe iz ozadja prve slike… Skozi okno avtomobila sem ugledal dva simpatična oblaka, zato sem bos (!!) po makadamu stekel 100 metrov nazaj po cesti in se trudil ujeti ovčici. Priznam, background je precej neinovativen, celo pust, a poanta je bila slikanje oblakov, hribčki pa so bili dodani v izogib popolni dolgočasnosti. Torej le “proof of concept” brez kakršne koli umetniške težnje.
    Kar se tiče druge, gre za podoben koncept, priznam pa, da bi recimo za kakšno razstavo naredil bolj usrediščen crop. Diagonala? Je močna, a jaz imam zelo rad ostre diagonale, sploh če dovolj dobro barvno delijo fotko. Žal je struktura slovenskih planin taka, da so povečini poševne, zato se temu na sliki ni mogoče izogniti, če hočeš imeti vsaj približno horizontalno bajto. Z že omenjenim izrezom bi (po mojem mnenju) tudi omilil udarnost diagonale in se prikupil dobro mislečim kritikom esteticizma.


  29. devilfox pravi:

    Da Klemen ravno tako, kot si rekel lušten in zbadljiv!


  30. Teja pravi:

    @klemen: seveda :D


  31. devilfox pravi:

    Kaj je s stranjo Slo-filesharing????


  32. Jaka pravi:

    “Slofs je na zasluženem dopustu! Aruba, Jamaica, uu, I wanna rape ya!” :)

    Vsaj tako piše na njihovem IRC kanalu.


  33. devilfox pravi:

    Še enkrat se oglašam, ker mi nekako ne da miru! Klemen mislim, da so tvoje slike po svoje fantastične in tudi kvalitetne v primerjavi z temi slikami: http://www.senk.si/mihael/
    z prvega obhajila 2007, ki smo jih dobili starši kot spomin na prvo sveto obhajilo. Janez si jih lahko pogleda in potem napiše kaj več kaj si misli o ustvarjalnosti nekoga kot njegov hobi in ki ne gleda le na denar. Seveda mora biti nekako tudi poplačan trud za kvalitetne slike in ne takšne zmazke, kot jih imamo mi v spomin na prvo sveto obhajilo!
    Toliko z moje strani, sedaj pa se umikam in ne bom dajal nobenega komentarja več. Upam pa le, da boš mogoče pripravljen, ko bo moj drugi sin šel k prvem obhajilu priti tako daleč in bomo imeli tako malo lepši spomin na tak dogodek.
    Pa veliko veselja ti želim še naprej pri fotografiranju Klemen!!!!!!!!!


  34. Klemen pravi:

    Uf, hvala za lepe želje! Veselja je precej. Upam, da bo čas dovoljeval še več podobnega udejstvovanja.
    Če te slučajno zanimajo (precej pomanjšane) fotke z obhajila, ki sem ga slikal letos (pa ne nujno za primerjavo, temveč kar tako), pa je en rar arhiv tukajle.
    Poleg pomembnejših slik v ovitku in vseh slik na dvdju pa so dobili tudi video dvd z migetajočimi fotkami (kar se mi zdi optimalna kombinacija za tiste babice, ki bi rade videle fotke, pa niso vešče računalnikov), ki si ga (sicer v eni precej slabi “za splet” kvaliteti) lahko dol potegneš s serverja (desnoklik/Save as…).
    Sicer praviš, da ne boš več komentiral, a poskušam srečo, ker me res zanima: Koliko so vam računali za fotografiranje oz. za fotke? Imam ta problem, da vedno naredim več in zaslužim manj, kot sem upal, hehe :)


  35. devilfox pravi:

    Za enajst prvo obhajancev je bil kamerman po 25€, medtem ko fotograf je računal po 12€! Osebno mnenje je, da je film še v redu in sem zadovoljen, s fotografom pa ne in drugi prav tako ne! Vsi pravijo, da bi rajši dali nekaj več pa bi bile slike takšne kot je treba.
    Pravkar pa vlečem tisto kar si mi dal v klikih za pogledat, ker tudi mene zanima! Keep on touch!


  36. devilfox pravi:

    Ker je naju z ženo oba zanimala tvoja kvaliteta slik sva oba nestrpno počakala na dokončan dolpoteg in jih pogledala. Verjetno si delal samo za eno stranko, ker ostalih ni ali si jih le tako pakiral????? So pa lepe, oziroma takšne kot tudi morajo biti za spomin!!!!!!


  37. Klemen pravi:

    Zaradi podobnosti imena sem res naložil skupino slik z le eno prvo obhajanko. Za temi fotkami je zanimiva štorija: Šel sem na obhajilo v domači (lokalni) cerkvi, kjer so najeli “resnega pro fotografa”. Jaz sem šel slikat sosedo, stisnil pa sem tudi nekaj slik ostalih.
    No, ta “pro” fotograf je slikal na film (?!), potem pa je računal 2 € po komadu (in zelo dobro zaslužil, se-ve).
    No, en znanec pa je tudi nekaj slikal zase na digitalca, potem pa so mu še isto noč oropali hišo in ukradli tudi aparat s fotkami! Zato sem jaz priskočil na pomoč in mu pripravil nekaj fotografij njegove hčerke, ki sem jih naredil “spotoma”. In ki so bile seveda bistveno boljše od uradnih (po besedah družinskih članov).
    Ti bom pa jutri naložil gor prave fotografije z obhajila, kjer sem bil “uradni” in ki se povezujejo tudi z videoposnetkom. Bi že zdajle, ampak se mi ravno 340 fotk pošilja v razvijanje, hehe.


  38. Klemen pravi:

    Obljubljene fotke z obhajila.
    Tokrat malce bolj konkretno pokrit dogodek.


  39. Teja pravi:

    :) ja, sej je blo res lepo obhajilo, sam ne vem zakaj majo v Thinu tko, da so vsi v teh oblekcah…kao zato, da se ne dela razlik med tistimi, ki si obleko lahko privoščijo in tistimi, ki si je ne? Ne vem no…


  40. Klemen pravi:

    Zato, da fotograf lažje nastavi enak white balance za vse :)


  41. çalışma izinleri pravi:

    Thank You.


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.