| Naroči se na RSS

Kupite RAM

22. June 2007 Poslano v Vse

Računalniške komponente so večino časa predrage, vsake toliko časa pa se zgodi padec, ki se ga splača izkoristiti. V takem položaju so trenutno procesorji in rami.
Za okvirno primerjavo: Pred slabim letom je AMD Athlon 64 X2 3800+ stal okoli 70 tisoč tolarjev, jeseni pa je padel na 38 tisoč in to je bil gotovo primeren čas za nakup. Zdaj so se cene amdjem spet spustile in tako recimo lahko dobite enak procesor, le 4800+, za okoli 120 evrov.
Pa ram? Lani jeseni je 1 GB palčka DDR2 800 MHz rama stala okoli 30 tisoč tolarjev, okoli novega leta se je cena dvignila na okoli 35 ksit, zdaj pa so cene drastično padle. Tako recimo enake rame v enaA dobite za manj kot 10 tisoč bivših. Do konca meseca pa lahko izkoristite tudi kodo za popust.
Če si torej želite pohitriti računalnik za zmerno ceno – now is the time. Če pa kdo želi nasvet pri izbiranju, pa naj kar vpraša, bomo skupaj poskrbeli, da denarnica ne bo pretežka.

10 Responses to “Kupite RAM”

 1. Jaka pravi:

  Za pomoč pri nastavitvah, ko ti štiri palčke ne delajo sinhrono pa potem pokličite 040 280 … ali dodajte fejkerja na MSN, ane Klemen. ;)

  No sam da ti zdej dela.


 2. Klemen pravi:

  4 giga ownz :)
  Ja, ja, credits 2 Jaka. Zdaj si moram enkrat le še najti veliko časa in živcev, da ugotovim, kaj od TCL, TRCD, TRP in TRAS se splača znižati :)


 3. Jaka pravi:

  Prvo poizkusi T2 dat na T1, potem TCL dat na 4 itd.

  Seveda poizkušaj enega pa po enega, da ne bo potrebno resetirat BIOSa ali vlečt ven tanovega rama. :)

  Sicer pa mislim, da se ti ne splača pri 667MHz igrat s tem, ker neke bajne razlike niti ni (PI na 32MB decimalk bi ti izračunal delček sekunde hitreje, v PSju pa neke razlike ne bi opazil).


 4. Peter pravi:

  No, še kot primer:
  lanskega septembra ddr2 512mb 533mhz = 12kSit
  dan današnji: isti, samo pri 667mhz = 5,5kSit
  Adijo pamet, za več kot 50% je padla cena…


 5. Robi pravi:

  Samo opozorilo – mi starejši (hi hi) se spomnemo, da se je nekaj podobnega že zgodilo nekaj let nazaj – takrat sem si nagrabil RAMa še pa še. Problem je v tem, da mi je bilo kmalu žal, da nisem kupil še več – ker so se cene po enem potresu spet drastično zvišale…


 6. Klemen pravi:

  Ja, s prihodom DDR3 se zna zgoditi, da bodo šle cene pri DDR2 spet gor, vsaj tako je bilo z DDR lani.
  DDR3 je pa nenormalno drag, za referenco si lahko kdo pogleda cene pri mlacomu.
  Sicer pa je s 4 gb preverjeno boot time vsaj 2 sekundi hitrejši :) Če bi se mi ljubilo ukvarjati s prefetchom, bi bilo pa še bolje, verjamem.
  Robi, starina :D hah, ta je dobra.


 7. nSk pravi:

  Am mene pa zanima če se da kako ugotoviti koliko MHz RAMe maš vgrajene (nebi kompa odpiral) da vidm kok morm kupt da bodo skupi pasal :D


 8. Peter pravi:

  išči po googlu: cpu-z
  Majhen programček, ne rabi se inštalirat, pokaže ves info o procesorju, ramih,…


 9. Klemen pravi:

  Ali pa AIDA32, po novem znana tudi kot Everest (Aida je zastonj, Everest plačljiv).


 10. Janez pravi:

  Ali pa SIW (http://www.gtopala.com/). Odličen prikazovalnik računalniškega drobovja.


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.