| Naroči se na RSS

Kako izgledati dobro na fotografijah

7. April 2007 Poslano v Vse

Ste že kdaj slišali tisto, da ljudje na televizijskih posnetkih izgledajo debelejši? Je res, enako pa velja za fotografije. A ne moremo vedno kriviti fotografa, precej je namreč odvisno od tistega, ki je fotografiran. Kako se torej izogniti najočitnejšim "napakam", zaradi katerih izgledamo 5 do 10 kil težji?

1. Fotografirajte se s strani
Ne stojte neposredno obrnjeni proti fotografu, ampak preprosto eno nogo postavite pred drugo, sprednjo usmerite proti fotografu, težo pa prenesite na zadnjo nogo. Če si predstavljate pravokotno projekcijo vaše silhuete, vam je verjetno hitro jasno, kje je trik.
2. Dvignite glavo
Če imate spuščeno glavo, se lahko kaj hitro pojavi dvojna (ali trojna) brada. Prav tako lahko hitro dobite dvojno brado, če imate na široko odprta usta (spuščeno spodnjo čeljust). Pomaga tudi, če se rahlo smehljate.
3. Roke držite (rahlo) stran od telesa
To ne pomeni, da je prava poza za fotografiranje "helikopter", ne pomeni, da krilite okrog, ampak pomeni, da roke zelo rahlo odmaknete od trupa. Del roke med ramo in komolcem (should I go technical?) ima čudno navado, da se rad še bolj čudno povesi, ko je stisnjen ob telo, kar posledično pomeni, da roke lahko izgledajo debelejše kot so v resnici. Zelo podobno se lahko zgodi z nogami, ko sedimo. Ko se torej fotografiramo, se torej usedemo bolj na rob stola. Stopala so lahko v zraku (v primeru, da sedimo na visokem stolu), a potem je nujno sedeti na robu.
4. Rame nazaj, prsa ven!
In trebuh noter. Treba je stati pokonci. Precej nujno pri tem je, da hkrati upoštevate tudi drugi nasvet. Še to: trebuha ne smete vleči preveč noter, ker izpade čudno. In morda kot zanimivost: podobno držo imamo pogosto samodejno takoj po plavanju.
5. Nasmeh
Narejeni nasmeški, ki trajajo, postanejo utrujajoči, čudni, zategli. Glede tega pa obstaja en majhen trik. Če veste, kdaj boste fotografirani, kako sekundo (ali celo manj) prej obrnite glavo proti fotografu in se nasmehnite. Tako je narejena kopica fotografij za naslovnice in to je trik, ki se ga fotografi poslužujejo na marsikaterem shootingu, prav tako pa je fin za zmanjševanje začetne sramežljivosti.
6. Dodatki in podobno
Torbica, klobuk, dežnik in podobne reči so lahko zelo uporabne pri skrivanju malih nepopolnosti. Mali trebušček? Spredaj držite torbico. Premočne roke? Obesite jopico ali jakno čez ramo. Potrebno je nekaj kreativnosti, pa gre.
7. Barva kože
Na to ne morete preveč vplivati, zato le nekaj splošnih nasvetov. Temnejša barva kože navidezno zmanjšuje gube, zato je pudranje za dekleta pred studijskim fotografiranjem priporočljivo. Fantje se pač nekaj dni ne umivajo. Solarij ni vedno najboljša rešitev, sploh takrat, ko pretiravate. Porjavitvene kreme? Da, a le, če so kvalitetne in pravilno nanešene. Ko sem slikal zadnji maturantski ples, na katerem sem bil, sem imel priložnosti videti, kaj se zgodi s slabo kremo po uri ali dveh. Brr…
Če ste svetlejše polti, naj vas ne skrbi, je pa fino, da fotograf to upošteva in prilagodi svetlobo.
8. Obleka
Črna vas naredi bolj vitke, to vemo vsi, ne? A ne le črna, tudi ostale barve, a le v primeru, da so enotne. Torej modra srajca in modre hlače ali pa rdeča jakna in rdeče hlače. Preprosto in učinkovito.
Kljub vsemu pa nekatere barve vseeno niso dobre za fotografiranje, recimo roza.Takisto je lahko sporna bela, a le v primeru slabe osvetlitve; sicer se z belimi oblačili lahko dobi zelo dobre rezultate. Še to: če se slikate v perilu, naj bosta oba dela enake barve. Velja za dekleta, razumljivo.

Pa še ena za fotografe…
9. Ne fotografirajte od spodaj
Posebej v primeru, ko slikate dekleta. Seveda je lahko tudi ta perspektiva zanimiva, a realno gledano zelo redko (če govorimo o portretiranju). Poskusite biti na enaki višini s portretirancem ali malce višje, lahko pa poskusite tudi z lestvijo.
Delno je numerologija povzeta po about.com, večina nasvetov pa je rezultat mojih praktičnih izkušenj (iz studia in nasploh). Še kako velja tista, da se na napakah (drugih) učimo, zato upam, da bodo ti mali namigi uporabni še za koga.

10 Responses to “Kako izgledati dobro na fotografijah”

  1. Andr3jka pravi:

    Super nasveti, čeprav sem vseeno rajši za kot pa pred objektivom.
    Samo 7. točka mi ni čisto jasna. Kaj ima maskara veze z barvo kože? :P


  2. Lea pravi:

    ha, nas je sosed za novo leto z lojtro slikal, ker smo sedeli na balkonu. Bilo je zelo zabavno, ker je morala lujtra stati natanko sredi ceste:-). To je naša novoletna fotka:-)))


  3. Klemen pravi:

    Andr3jka, jaz nimam tako veliko pojma o ličenju.. Sem pa vprašal sestro, pa se baje temu reče puder in pudranje. Bom kar takoj popravil, hvala za opozorilo.


  4. Hirkani pravi:

    Zdaj vem, zakaj imam na vseh slikah dvojni podbradek :)


  5. Perfektn fotr pravi:

    Soseda, zdaj vidiš, da sem bil do konca profesionalen, ko sem vas slikal, vi ste se pa režali, da ste skoraj padli z balkona.


  6. Teja pravi:

    Ja hudo ne…fotogeničnosti se lohk pol clo mal naučiš :)


  7. nasal pravi:

    hvala za nasvete!


  8. Klemen pravi:

    Teja: Pa ne malo, večino :)
    Perfektn fotr: Še dobro, da nisi bil popolnoma profesionalen, bi vsi popadali z balkona in nikoli več zlezli nazaj.
    nasal: np :)


  9. Turbo pravi:

    Yo brumc, turbo tuki. Ne najdem tvojga emajla, pa bom kr tkole se ti javil.

    Pošl mi predračun na mulcek@hotmail.com za portal.

    ajd mej se se vidmo


  10. Klemen pravi:

    Poslal sem ti 27. marca, pošiljam znova.


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.