| Naroči se na RSS

SAZAS hoče še več denarja

24. February 2007 Poslano v Vse

Pisal sem že o tem, na kakšne zanimive načine hočejo nekateri priti do denarja, nov prispevek k temu bistroumnemu početju pa je dodal SAZAS, ki je objavil Pravilnik o javni priobčitvi glasbenih del. Gre za dokument, s katerim se določi avtorsko nadomestilo (honorar). Po domače: če javno predvajaš skladbo nekega samooklicanega umetnika, moraš za to plačati določeno vsoto Sazasu. Razumljivo.
Manj razumljivo pa se mi zdi to, da bodo morale avtorsko nadomestilo plačevati tudi cerkve. w00t?
Vaški župnik bo moral za vsako mašo, pri kateri bo prihajalo do vokalnega ali instrumentalnega udejstvovanja (torej petja in igranja), Sazasu nameniti 18,26 € (4335 SIT). Glede na to, da se poje pri praktično vsaki maši, vsota kaj kmalu postane precej visoka. Če ima župnik po eno mašo na dan med tednom, pa recimo eno v soboto in dve v nedeljo (in to je pravzaprav minimalna postavka), to pomeni 417 maš na leto, potem pa dodamo še praznike, poroke, krste, pogrebe, pa še par je teh reči. In povsod se poje, veselo prepeva stare lepe krščanske pesmi. Poudarjam: stare, celo ljudske pesmi, kjer avtor ni znan (ali pa mrtev že tako dolgo, da mu avtorska nadomestila prav nič ne koristijo). In Sazas zdaj hoče procente, hoče keš. Recimo, da smo prej našteli malo manj kot 500 maš na leto, kar je realna številka za našo župnijo (verjetno jih je več). To pomeni, da moramo na leto plačati več kot 2 milijona tolarjev. Huh? Ker radi pojemo, se razume. Tisto, kar v nedeljo naberem v pušco, bo šlo sedaj za honorarje Janu Plestenjaku in kompaniji. Do zadnjega centa, pa verjetno še ne bo dovolj. Res super.
Pa ostali predlogi, ki kandidirajo za nagrado "inteligentni dosežek leta"? Recimo to, da bo morala frizerka, ki med striženjem zavrti kako ploščo Avsenikov, da škarje bolje tečejo, za to plačati 63 jurjev na leto. Lastniki cyber cafejev bodo morali Sazasu nameniti šest jurjev in pol po mašini. Zakaj, hm? Ker bodo obiskovalci tam brali maile in klepetali preko messengerja? Naj mi nekdo razloži, prosim!
Pa še ena se mi zdi absurdna. Če se avtor (ki je recimo tudi član Sazasa) odloči, da bo na svoji spletni strani obiskovalcem ponudil brezplačne mp3 posnetke za download, mora nato za vsak prenos plačati 15 evro centov. Verjamem, da to za posnetke izvajalcev, ki ne plačujejo članarine Sazasu, ne velja. Če ste razmišljali, da bi na strani ponujali prenos raznih melodij za mobilne telefone, pomislite znova. Vsak download vas bo stal 16 centov. Kdo pa misliš, da si, da boš takole okrog ponujal MIDI datoteke, a?! Baraba!
A smo res prišli že tako daleč? Zdaj le še čakam, da bodo obdavčili glasno zvonjenje mobilnih telefonov, ker gre za javno predvajanje glasbe. Morda pa bo glasno zvonjenje dovoljeno le za zasebno rabo, v javnosti pa bo potrebno uporabljati tihotresoči profil? Kdo bi vedel.
Preberite si pravilnik, najdite še kako cvetko in povejte, kaj si mislite o vsem tem. Morda pa se le meni vse to zdi jako čudno.

19 Responses to “SAZAS hoče še več denarja”

  1. Kern pravi:

    SAZAS meče slabo luč na vse slovenske glasbenike. Ker je sazas pohlepen, se za pohlepne avtomatično označi glasbenike. Verjemite, da bi večino slovenskih avtorjev najraje ne imela ničesar opraviti z njimi, vendar ni alternative, ker ima sazas monopol, omogoča mu ga pa vlada (tako zdajšnja kot prejšnja). Ko enkrat komad prijaviš na sazas je malodane njihova last in ti zaračuna tudi, ko ga sam izvajaš oz. ponudiš za dolpoteg. Kompromisa (recimo da hočeš, da se tvoje pesmi, ki so vendarle tvoje, tretirajo kako drugače) se ne da skleniti. Tak odnos pričakuješ od založb, kar je logično, saj one investirajo vate in ti omogočijo denimo izdajo albuma idr. Sazas pa le molze, da se uradniške krave, ki ga vodijo, lahko vsak mesec vozijo z novim mercedesom.


  2. Klemen pravi:

    Hoj.
    Pa je treba obvezno prijaviti sebe in komad na sazas (kar verjetno tudi stane)? Ali lahko furaš alternativo?


  3. Kern pravi:

    Jah, lahko furaš alternativo in se ne prijaviš na sazas, samo potem ne dobiš denarja iz upravičenih virov, denimo predvajanja na radiu/tv oz. priredb tvojih komadov.
    Govori se, da je v nastajanju neka vseevropska agencija, ki bo delovala tudi v Sloveniji. Kako je s tem, ne vem, bi pa taka organizacija vsaj malo uredila zadeve.
    P.s. Glasbenikom ni treba ničesar plačati sazasu ob prijavi skupine/komada. Konec koncev je v njihovem interesu, da imajo čim večjo zalogo molzne živine :)


  4. Klemen pravi:

    Aha, torej se v primeru, da narediš webcast, najbolj splača predvajati le svoje komade? Ker kolikor daš za oddajanje, potem sčasoma dobiš nazaj kot avtor? No, zanimivo bi bilo videti en dokument, kjer piše, koliko dobi posamezen izvajalec takole od almighty sazasa ter kako se to obračunava.
    Hvala za info.


  5. Jan pravi:

    matr je bedn ta sazas, zarad tega smo mi ukinal spletni radio naše šole. zj pa še mislijo cerkvam zaračunat, ja lejpo.


  6. AzzQim pravi:

    Ma jih kar kurac gleda. Bi rad videl, kako bodo tole pobiral. S kočijo se bo vozu po mestu, medtem pa bomo metal noter v puščo cekinčke :). Sicer pa; zakaj bi SAZASU plačeval karkokoli a) nasploh b) kar ni slovenskega c) za kar so pravice že potekle ?


  7. Lea pravi:

    To že kar nekaj časa delajo tudi šole. Plačujejo mislim. In to za pesmice, ki jih otroci pojejo na proslavah? Ni to še huje?


  8. jan pravi:

    prokleta banda pokvarjena, poleg sazasa pa je tu še ipf(avtorske pravice za besedila) pa še pri rtv ju morš plačat muzko pa pr original cd ju itak ko ga kupiš no pa računaj kolk mora npr en frizer al pa kakšen drug dat na leto da bo imel sploh lahko prižgan radio na šihtu ?????
    zdej pa še za petje ????!!!¨¨¨katasrofa
    pol pa si vse tole zmisli predin pa domicel&co (baje)-prasice so res-sorry ampak tko je,…


  9. infecti pravi:

    Tako kot DARS-u je treba tudi SAZAS-u pristrižt peruti. Največji legalizirani mafiji v Sloveniji.


  10. Conti pravi:

    Upam, da tole bere tudi kdo od vodilnih mož v politiki, ki so dali s svojo nepremišljenostjo zeleno luč društvu, da se bogati na račun zgoraj navedenih prireditev. Sprašujem se, kako se lahko društvo ukvarja s pridobitno dejavnostjo. zakaj SAZAS ni S.P ali D.O.O in ali vodijo finančno poslovanje v skladu s pravili, saj zagotovo letno ukradejo za več kot 5 miljonov finančnih sredstev. Vprašanje je tudi ali vsi državni organi, ki prirejajo državne slovestnosti tudi prispevajo svoj delež v vrečo SAZASA. In to naj bi bila PRAVNA DRŽAVA, SMEŠNO!!!


  11. pirat pravi:

    Vsepovsod sama lopovščina kam se obrneš-legalna!
    Vsem bi blo treba j—- mater pa na vislice z njimi, vsemi lopovi slovenije.


  12. abi pravi:

    odločno proti početju omenjenih organizacij


  13. volkov pravi:

    Se strinjam z vsemi navedenimi, še nabolj pa z contijem, ki je zapisal, da bi nekdo moral stati na prste tem požrešnešem in kešarjem iz SAZAS-a. Ker jim očitno še ni dosti (o njihovih plačah krožijo kar neverjetne zgodbe), so se zdaj spravili še na društva, ki delajo z ljudskimi zadevami. Folklorna skupina, ki opravi koncert, na katerem predstavi ljudsko petje in pesmi, glasbo, ter plese, mora po novem tudi plačevati. Na koncertu ni uporabljenih avtorskih del, vse so ljudske, po ljudskem izročilu, ampak to njih ne zanima-hočejo svoje, čeprav nimajo tehtnega vzroka, ker ni avtorjev in nihče ne bo dobil denarja, ampak oni ga bi pa radi, ker ga očitno rabijo za svoj obstoj in svojo požrešnost. Tako poskušajo itak revna društva, ki se žrtvujejo za ohranjanje ljdskega izročila, uničiti do konca.


  14. Uroš pravi:

    A je treba za shoutacst majhen radio plačat SAZASU?


  15. Klemen pravi:

    Ja. Čeprav je Jonas nekoč na blogu pisal, da jih je klical, pa mu nihče ni znal natančno povedati, komu in koliko. Očitno so te stvari še nekoliko neurejene.


  16. marč pravi:

    Jap prave barabe so. pošleš lepo e-mail s vprašanjem zakaj bi bilo to potrebno plačati?kakšne vzroke imajo. ne zastopim, v baru je potrebno kupiti originalne cd kar pomeni, da tam plačlaš ddv sedaj pa še posebej njim . kar pomeni, da je potrebno dvakrat plačat izvajalec pa od vsega skupaj ne dobi nič ali pa ravno toliko, da ne more reči, da ni kaj dobil. A si je kdo prebral njihovo pogodbo?Kakšna bedasta vprašanja so. kako lahko sploh izračunajo ceno.sami vsakemu posebej si namišljujejo cene.bedaki, lopovi


  17. Sašo pravi:

    Mene pa zanima, zakaj je potrebno sploh plačevati avtorske pravice izvajalcem. Namreč, si predstavljate, da bi zidar od vas zahteval, da mu plačate avtorske pravice vsak dan ko vstopite v hišo. ki vam jo je sezidal. Pa peku za vsako rezino kruha posebej? Najbolje bi bilo, da naši slavčki za svoje izdelke mastno zaračunajo ob izdaji svojega izdelka (če bi jim seveda imeli komu). Drugače pa povsem podpiram bojkot SAZASa.


  18. Goran pravi:

    Klemen, vsa čast za te izjave, res.
    Podpiram.


  19. Killer pravi:

    Jaz kot izvajalec MORAM prijaviti sovjo glasbo SAZASU in on bo v MOJEM imenu pobiral denar od mojih koncertov, predvajanj muzike etc. Ampak; JAZ kot alternativec od tega ne bom dobil niti prebite pare. Ampak kšne Turbo Kurbe, ki imajo deal z njimi. In če mi organizator da, recimo 100 evrov za koncert, to Sazasa nič ne briga. Organizatorja bo zarubil še ekstra – ampak meni ne bo dal od tega nič. SAZAS: Skrajno Arogantno Zatiranje Alternativne Scene. Če bi slovenski glasbeniki imeli kaj jajc, bi naredili kulturni molk. Nobenih prireditev, nobenih radijev, nobene muzike na TV, nič. Tolk časa, da bi Sazas vendarle ukinili. Raje nimam “zaščitenih” avtorskih pravic, kot pa da z mojo muziko služi ena pohlepna mafija, ki niti ne ve, da obstojam.


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.