| Naroči se na RSS

O tem dimu

4. January 2007 Poslano v Vse

I smoke a lot
And if you’re a smoker too
You are to know sometimes it’s tough
To be in healthy company
People who always say
You smoke a lot
Imagine the amount of money you could save if you’d quit
You smoke a lot
By now you’d have a bike, aren’t you concerned about the kids
Well, of course, sure I am, concerned (a bit)
But about that bike, I could get killed with it
And is that what you really want
(It’s not)

Gornje vrstice so seveda rahlo ironične, a nam lahko dajo misliti. Prav tako kot novi zakon, ki se nam obeta v kratkem. Dim me je vedno motil, oči me pečejo, smrdi mi, sploh mi ne paše. Zanimivo je tudi to, da vsak dim nima enakega učinka. Nekateri cigareti so obupni, nekateri dokaj sprejemljiv, če pa ste imeli kdaj priliko biti v družbi s šišo, veste, da je to prav prijazna reč. Vseeno pa bo novi zakon kajenje prepovedal v vseh lokalih (in še marsikje, le preberite si novičko), kar bo verjetno sprva rahel (?) šok za mnogo kadilcev. Kajenje JE addiction, pa naj rečejo, kar hočejo. A v Italiji so take ukrepe že uvedli in zdaj lahko januarja pred lokali vidite ljudi, ki mencajo, vlečejo čike in potem še šibajo na jutranjo kavo. Torej je izvedljivo. Nadzor bo država poskušala vzdrževati s kaznimi, ki so verjetno previsoke (hm, moram vprašati Igorja, kakšni zneski se nam obetajo), zato bi bil morda boljši sistem pogostejši nadzor ter prometu podobne kazenske točke, kjer bi recimo šele ob ponovitvi dobil kapitalno kazen. Le utopična ideja, saj vem.
Strožje bodo verjetno prijeli lastnike lokalov. Zanje bi bilo najpametneje, da vse pepelnike preprosto zaklenejo do poletja, da ljudje ne bodo prihajali v skušnjavo. Marsikaj pa bo odvisno predvsem od strogosti inšpekcije. Vemo, da imamo že par let ločene prostore za kadilce in njim nasprotne čudake, a dobro vemo, kako dobro so zares ločeni.
Sem zagovornik ločenih prostorov (tudi odvisniki morajo biti pozimi na toplem, ne?), vendar striktno ločenih. Ker to očitno ni bilo izvedeno (izvedljivo), pozdravljam prepoved kajenja v zaprtih prostorih.
Dragi kadilec, ne bodi ignorant, zavedaj se ljudi okoli sebe, pomisli na tiste z astmo, ki bi tudi radi kdaj šli v kak lokal, pomisli na nas, ki nam gre to na živce in nas moti, katran na pljuča si nabiraj v lastnem prostem času, ko boš sam.

Mimogrede: lušten program, ki vam pove, koliko dni življenja ste prihranili. No, vsaj dokler ne prihranite dovolj denarja za motor. pa smo spet pri pesmici…

7 Responses to “O tem dimu”

  1. Marko pravi:

    In spet se bodo našli pametnjakoviči s pripomami v stilu “tudi TV je droga” / “kaj pa nestrpnost nekadilcev do kadilcev?” / “ubija tudi alkohol” / “zrak ni onesnažen samo zaradi kadilcev” / “vsak lahko počne, kar hoče – nihče nekadilcev ne sili, naj hodijo v lokale, kjer se kadi”. And you’re all wrong. Nekadilci smo bili pred kadilci, kajenje škoduje in ga je treba iztrebiti. Sploh pa tisti, ki potrebujejo čik, niso čisto stabilni… (Resda napisano malce radikalno, vendar, ko gre za moje zdravje, se borim z vsemi štirimi.)


  2. Klemen pravi:

    rofl.
    IMHO je sožitje povsem možno, le na dovolj zračnih prostorih. En red pa vseeno mora biti.


  3. Lea pravi:

    Jaz pa prižgem vsak večer, tako za obred. Čez dan ne kadim. In bom to počela še naprej, ker me doma pač nobeden ne bo j…. Če v lokalih ne bom smela mi dol visi, ker itak nisem tolk odvisna, da ne bi mogla brez in itak skoraj ne hodim v lokale. Kajenje se mi zdi zelo individualna izbira, lahko škoduje ja, ni pa nujno. Lahko zudi koristi. Obsojati? raje ne. Se bomo nekam skrili, da nas ne boste vidl;-)


  4. nimfa pravi:

    Baje so bili tudi črnci pred nami, belci, še prej pa živali. Se gremo iztrebljanje? Če se že zmrduješ nad pametnjakoviči, Marko, počni to vsaj malce bolj, khm, pametno.

    Lepo te pozdravlja,

    Povsem Stabilna Kadilka


  5. Marko pravi:

    Gremo se iztrebljanje cigaret, ja. Kadilci se lahko še vedno spremenite, ne gre ravno za iztrebljanje… seveda ti kar opravičuj svoje početje, če se zato bolje počutiš.


  6. Lea pravi:

    Bolje se počutim, če se ne opravičujem. In se tudi ne? Komu in Zakaj?


  7. BERNI pravi:

    SE STRINJAM Z VAMI.TUDI NEKADILCI IMATE PRAVICO UMRETI ZDRAVI!!!!!!!!
    ZDAJ PA GREM NA EN ČIK.
    LP BERNI


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.