| Naroči se na RSS

vodka.com ali o domenah nasploh

19. December 2006 Poslano v Vse

Mednarodno zanimive domene so praktično vse zasedene, zato nekatere dosegajo blazno visoke cene. Nekatera podjetja domene kupujejo praktično "slovarsko", saj zakupijo praktično vse samostalnike, pa tudi pridevnike, glagole in še kaj. V tem je namreč biznis. Če je kupec dovolj neumen, pravim jaz.
Tako je recimo prejšnji teden domeno vodka.com nek Rus kupil za 3 milijone dolarjev, vse z namenom, da prodre na ameriški trg. Seveda to ni tako ekstremno kot domeni diamond.com in business.com, ki so ju prodali za 7,5 milijona dolarjev, a je cena še vedno nenormalna.
Obstajajo tudi "sovražni" nakupi, kjer potem odgovorne organizacije rešujejo spore glede lastništva oz. tega, kdo bi "moral" biti upravičeni lastnik. Nekaj takih primerov imamo tudi v Sloveniji, najbolj znan je verjetno google.si. Seveda se splača domene kupovati s pogledom v prihodnost. Tako so domene harrypotter7.com, harrypotterseven.com in razne variacije seveda že lep čas zasedene, prav tako recimo shrek3.com, shrek4.com, shrek5.com, shrek7.com in še bi lahko našteval, Dreamworks ničesar ne prepušča naključju (čeprav so bili uradno napovedani le štirje Shreki).
Kaj pa naše domene? Katere imajo največjo tržno vrednost? Gotovo domene raznih medijskih hiš, ne vem pa, koga bi uvrstil na "drugo" mesto. Morda velike forumske skupnosti? Markova shrani.si je gotovo ogromno vredna, saj je prepoznavna in ima dober ugled.
In za koliko bi vi prodali svojo domeno?

2 Responses to “vodka.com ali o domenah nasploh”

  1. HerrC pravi:

    jaz npr prodajam domeno programi.si in še nimam izoblikovane konkretne cene. Ni znana v smislu, da bi na njej že bila kakšna znana stran, je pa po moje pravgotovo zelo potencialna. Kaj meniš koliko bi dala potencialna korporacija za njo??

    Drugače pa ne poznam primera koliko bi kdo zaslužil s slovenskimi domenami .si. Kake se je končalo z google.si?) Je tako da so pikacom najbol prodajane če si jih seveda registriral pravi čas.


  2. Klemen pravi:

    Mislim, da situacija z googlom še ni rešena. Programi.si je res super domena, če bi imel kdo veselje in gor postavil dobro stran, njena vrednost pa bi zlahka presegla 100 tisoč tolarjev.


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.