| Naroči se na RSS

Profesionalna kalibracija s kalibratorjem Colorvision Spyder 2 PRO

2. December 2006 Poslano v Vse

V prejšnjem prispevku sem že pisal o običajni kalibraciji monitorja, ki jo lahko vsak izvede doma. Tokrat pa se bom osredotočil na nekoliko resnejšo izvedbo s pomočjo kalibratorja Spyder, ki je še posebno koristen za vse resnejše fotografe in tiste, ki se ukvarjajo z raznim publishingom.
Kako torej deluje kalibracija s Spyderjem? Namestimo priložen software, ga poženemo in sledimo wizardu. Programu povemo, kaj bomo kalibrirali (LCD monitor – sem sodijo tudi prenosniki -, CRT monitor ali projektor), nato pa na monitor namestimo napravo, ki je prej priključimo z USB kablom. Program prikazuje določene odtenke barv (rdeča, zelena, modra, siva), Spyder pa jih zaznava in si beleži, kako posamezna barva “izgleda v živo”, da lahko kasneje prilagodi sliko. Verjetno je odveč poudarjati, da je zaželeno, da je med kalibracijo v prostoru popolna tema, saj le tako lahko dosežemo najboljše rezultate. Če nimamo te možnosti, lahko programu povemu, da dela v načinu “Ambient light”, kjer upošteva tudi svetlobo iz okolice.
Celoten postopek traja slabih 10 minut, rezultat pa je ponavadi izredno natančna kalibracija (z belino pri 6500 Kelvinih), ki barvno ustrezne fotke, ko jih poštar prinese iz laboratorija.

Če imate možnost uporabe kalibratorja, jo zgrabite z obema rokama, rezultati “v živo” so še boljši kot na zgornji fotki.

5 Responses to “Profesionalna kalibracija s kalibratorjem Colorvision Spyder 2 PRO”

  1. stojan pravi:

    huh, zakaj sem pa jaz mislil, da LCDjev ni treba kalibrirat :S

    svašta. in praviš, da je total boljše, al kaj? torej se splača kupiti tole stvarco, če bi rad kdaj kaj lepega imel na foto-papirju :S

    kolk pa stanejo kaj te stvarce pri nas.

    hvala


  2. Klemen pravi:

    Spyderja se lahko kupi v Cumulusu v Kranju, cena pa je kar kvaliteti primerna. Morda tule ponujajo kakšno ugodnejšo varianto, bi bilo treba vprašati.
    S Spyderjem se splača kalibrirati, splača pa se ga kupiti v primeru, da si še z nekom deliš stroške. Z LCDji je tako, da jih enkrat kalibriraš in nastavitve “ostanejo”, pri CRTjih je malo drugače, saj s starostjo nekoliko spreminjajo sliko. Tako vsaj pravijo.
    Kdor veliko razvija fotke, bo verjetno sebi hvaležen za nakup, kajti se pozna, tudi na LCDjih. Občutno.


  3. Kako kalibrirati monitor | brumec.org pravi:

    […] Profesionalna kalibracija […]


  4. gašpr pravi:

    “…Z LCDji je tako, da jih enkrat kalibriraš in nastavitve “ostanejo”…”
    zanima me če je zgornja informacija zares točna??
    torej če prav razumem – ko si s kalibratorjem enkrat ustvarim profil ga ne bom več potreboval?
    hvala!
    g.


  5. Klemen pravi:

    Tako je, pri enakem “hardware setupu” ostane profil enak, tudi v primeru, da na novo naložiš sistem (windowse), lahko narediš backup profila in ga na novo naložiš brez ponovne kalibracije.


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.