| Naroči se na RSS

Kako kalibrirati monitor

2. December 2006 Poslano v Vse

Kalibracija je postopek, s katerim poskušamo sliko enega monitorja narediti enako sliki drugega, ta pa naj bi čim bolj ustrezala “pravim” barvam, ki jih vidi človeško oko. Zelo prav pride vsem tistim, ki slikajo z digitalnimi fotoaparati, nato po možnosti še popravljajo fotke v katerem izmed grafičnih urejevalnikov, potem pa jih pošljejo v razvijanje. Končni rezultat na papirju je včasih milo rečeno nenavaden, čuden, precej nesprejemljiv. V redkih primerih je za napako lahko kriv foto laboratorij, v večini pa je treba za ušesa tistega, ki je slike obdeloval, ker nima kalibriranega monitorja. Kako torej pravilno nastaviti barve na vašem računalniku?
Najprej postopek na povprečnem domačem računalniku, ki ima nameščen Photoshop :) Photoshop je v tem vodiču dokaj pomembna stvar, ker se zraven namesti program za kalibracijo Adobe Gamma. Najdete ga lahko v Nadzorni plošči (Start/Control panel). Če Adobe Gamma ni nameščen na vašem računalniku, lahko uporabite kanček manj zmogljiv (a brezplačen) program Quick Gamma (uporabniki Linuxa lahko kalibrirate z luštnim programom Monica). Toliko o tem.
Torej smo v Nadzorni plošči in imam Adobe Gamma, ki ga zaženemo. Odpre se uvodno okence, kjer izberemo Step by step wizard

Pojavi se novo okno, kjer lahko poimenujemo profil, ki ga bomo ustvarili, lahko pa izberemo Load in naložimo že predpripravljen profil.

OK, Next. (Saj vse piše!, porečete) Sedaj uporabite gumbe na vašem zaslonu in kontrast nastavite do konca (če imate buttonless monitor, tako kot jaz, uporabite priloženi software; Samsung ima Magic Tune), brightness pa nastavite tako, da boste znotraj črnega kvadrata videli siv kvadrat (ki naj bo čim bolj črn, vendar ne črn). Super.

Na naslednjem zaslonu lahko nastavljamo možnost, ki se imenuje Phosphors. Poglejte po seznamu, morda je vaš monitor že uvrščen (recimo v primeru, da uporabljate Sonyjev Trinitron), sicer izberite HDTV.

And now for the fun part! Končno malce klikanja po zaslonu, to nam je všeč. Cilj je, da barvo znotraj kvadrata čim bolj uskladimo s črtami okrog nje (blending). To najlažje storimo tako, da rahlo pripremo oči in premikamo drsnik, dokler se nam ne zdi, da se črte in kvadratek najbolje ujemajo. Če imamo izbrano možnost View Single Gamma Only, potem imamo le en siv kvadrat. Če pa odstranimo kljukico, potem urejamo barve trem kvadratom, kar vam bo verjetno dalo boljše rezultate.

Potem nastavimo Hardware White point, kjer ni veliko razmišljanja – izberemo 6500 Kelvinov (daylight). Če se radi igrate z nastavitvami, lahko kliknete tudi na Measure in nato poskušate izbrati čim bolj siv kvadratek, vendar to verjetno ne bo imelo najboljšega efekta (remember, naš monitor še vedno ni kalibriran, zato tudi siva ni “prava” siva).

Pri možnosti Adjusted White Point je najvarnejša izbira Same as Hardware.

In že smo pri zadnjem okencu, kjer kliknemo Finish, nakar izberemo ime ICL datoteke (našega profila).

Profil poimenujete tako, da ga boste ob priložnosti lahko prepoznali (recimo Klemnov profil), če pa uporabljate več monitorjev, je profil priporočljivo poimenovati po imenu monitorja. Ko priklopite nov monitor, lahko le izberete nov profil v nastavitvah (Start/Control panel/Display, zavihek Settings, nato Advanced in zavihek Color Management -> Add, Set as default).

In to je to, vaš monitor je optimalno kalibriran. Če se vam nove barve zdijo nenavadno čudne, naj vas ne skrbi, le navaditi se je treba. Če spremembe ne opazite, ste imeli prej zadovoljivo dobro nastavljeno barvno sliko. Upam, da ni bilo prenaporno.

Dodatki
Pri drugi sličici sem omenjal gumbek Load, kar je hitrejša možnost za nalaganje predhodno ustvarjenega profila, prav tako priročna, če uporabljate več monitorjev.

V večini foto laboratorijev vam profil, ki ga uporabljajo pri tiskanju, lahko pošljejo po elektronski pošti. Fotke, ki jih nameravate tiskati pri njih, lahko potem popravite v skladu s tem profilom (profile lahko menjate tudi znotraj Photoshopa).

Profesionalna kalibracija

Ive priporoča, da si po kalibraciji ogledate tudi tole stran, kjer lahko preverite rezultate. Če se vam bo zdelo, da grafov ne vidite dovolj dobro, ponovite postopek. Hvala za namig!

3 Responses to “Kako kalibrirati monitor”

  1. ive pravi:

    Tole nastavljanje je sicer u redu samo moras biti res pazljiv da si totalno ne pokvaris slike. Jaz sem mopral kar nekajkrat poskusit preden je bilo ok. Zato jo je dobro nastavitve preverit se na naprimer tej strani. Predvsem je vazno da so vsi odtenki sive res sivi in ne vlecejo na kake druge barve

    http://www.fotozine.org/index.php?knjiga=kalibracija

    lp


  2. Klemen pravi:

    Aha, sem dodal k članku, hvala.


  3. Profesionalna kalibracija s kalibratorjem Colorvision Spyder 2 PRO | brumec.org pravi:

    […] prejšnjem prispevku sem že pisal o običajni kalibraciji monitorja, ki jo lahko vsak izvede doma. Tokrat pa se bom […]


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.