| Naroči se na RSS

Razvoj slovenske blogosfere

17. September 2006 Poslano v Vse

Zadnjih nekaj dni se na slovenski spletovalski (blogerski) sceni dogaja kot še nikoli. Z bliskovito naglico se rojevajo novi "Hello world!" blogi, vedno bolj pa kvantiteta prevladuje nad kvaliteto. Še ena značilnost je pojav "klonov", blogov dvojčkov (ki bodo pri takem tempu kmalu osmerčki ali še kaj več), ko isti uporabnik odpre več dnevnikov na različnih straneh in jih potem futra z enakim contentom. Krivda za to je seveda tudi na strani takih servisov, saj na indexu delajo seznam novih vnosov, kar neizmerno privlači razne AWje. Širši krog bralstva poskušajo doseči tako, da se pojavljajo na čim več mestih, pomemben dejavnik pri tem pa je seveda pogosto objavljanje sporočil. Zdi se mi, da so se tisti najhujši že umirili (thumbs up:), a na obzorju je že kup novih. Vsakodnevno bouncanje postaja nadležno, še huje pa je, da sesuva dober si.blogs sistem.
In potem so popularizirali social bookmarke. Z del.icio.usom sem se igral že ob izidu prve beta verzije Flocka, torej mi sistem ni neznan, zato sem ga implementiral še na stran. Pravzaprav sem uspel vključiti večino pomembnejših social bookmarking strani, a v končni fazi vklopil le 3. Kdo ve, morda vklopim še Furl, morda kakšno drugo, če je kako povpraševanje, le namignite.
Zdi se, da je trenutno najpopularnejši Reddit. Sistem je pravzaprav dober: uporabniki se registrirajo, nato pa dodajajo razne spletne strani (v slovenščini), ki se jim zdijo zanimive. Večkrat je nek link dodan, boljšo oceno in s tem uvrstitev dobi (Kar med vrsticami pomeni: Registrirajte se in dodajte kak moj prispevek s klikom na Reddit ikonico spodaj!).
Če vas kdo med vrsticami vabi, da glasujte za njegov prispevek ali ga obvezno dodajte na Reddit, to besno prezrite ^^. A pozor: Ne vedno! Če se vam zdi zadeva dovolj kvalitetna, da bi zanimala še koga drugega, potem jo le objavite. To je odličen način, da drugim predstavite stvari, ki bi jih morda sami spregledali. Presoja o tem, kaj je vredo, da bi prebral še kdo, je prepuščena uporabnikom.

Pa pojdimo nazaj na temo. Omenil sem že kvantiteto, bouncerje, kaj nam še ostane? Znane osebnosti? Ehja… Naša ljuba blogerska čreda jim sledi, kamor grejo, jih podpre, kakor že zamukajo. Njihovi stavki imajo vedno dva pomena, vedno neko globokoumno podlago, pa čeprav bi objektivni bralec lahko ugotovil, da so redki taki, ki pišejo kvalitetno in zaključeno. Preredki. A znajo izkoriščati interne informacije, česar jim ne smemo zameriti. No, kdaj pa zadošča že stara slava, mar ne?
Vseeno pa menim, da je bolje, da so in je nekaj dobrih, kot pa da jih ni. Priznati je treba, da so popularizirali bloganje, kar dolgoročno pomeni, da je morda prav zaradi takih populističnih zapisov nekdo rekel, da bi tudi sam lahko poskusil kaj podobnega. In uspel. Vsekakor dobro za nas.
A kako naprej? Blogov bo vedno več, zdi se celo, da so že presegli število novih slovenskih bittorrent trackerjev. Uf!
Si.Blogs bo postal vedno manj pregleden, vedno več bo novih strani, polno nekega klamfanja in nesmislov. Že res, da imamo pomembnejše shranjene pod bookmarki, a komu se bo ljubilo pregledovati enormne količine novih blogov, ki nastajajo dnevno, da bi izluščil enega ali dva dobra? Težko, težko.

Zato sem vesel, da je zaživel Reddit, vesel, da nov projekt pripravlja Grega, še bolj pa bi bil vesel, če bi še kdo začel razmišljati o čarobni besedi. Quality.
Hvala za pozornost.

15 Responses to “Razvoj slovenske blogosfere”

  1. franc pravi:

    Strinjam se, da si.blogs izgublja preglednost; sam si pomagam tako, da se vse bolj naslanjam na model “referenca reference”, torej se zanašam na priporočila preverjenih blogov v rubriki “links” in le še redko po vrsti pregledujem si.blogs. Zavedati pa se moramo, da so cilji in pričakovanja avtorjev v blogosferi različna, kar je za nekoga dober blog morda drugemu ne ustreza. Vsekakor pa je velika pridobitev reddit.


  2. exorciser pravi:

    slediti ali ne slediti…naj jaz povem, da sem bil prisiljen. če boš pobrskal po blogu, vpis “selitev” boš dobil odgovor. se pa kar strinjam s teboj.


  3. Klemen pravi:

    Pod “rubriko Links” misliš na svoje bookmarke (priljubljene, zaznamke) ali na kakšno posebno si.blogs podstran, ki je jaz ne zapazim?
    Se pa popolnoma strinjam, da so mnenja o tem, kaj je dober blog, zelo različna. Problem je morda le v tem, da jih je mnogo prepričanih, da je prav njihov najboljši, heh. Pogum velja, korajža tudi, navdušenje nad lastnim početjem je (do neke mere) dobro, a vseeno menim, da se je na začetku dobro malo držati na strani; gledati, kako to počnejo “veliki” fantje in dekleta in se učiti.
    Morda bi morali veterani slovenskega bloganja sesti skupaj in malce razmisliti, kaj bi bilo dobro storiti s si.blogs sistemom, da bi spet postal ljubko pregleden in da ne bi bilo treba prescrollati dol dveh zaslonov, da ugledaš kak domač naslov, ki je vreden branja. Le ideja.


  4. Klemen pravi:

    exorciser, našel tvoj blog (res bo čas, da prekodiram skripto, da bo naredila “linkabilne” vzdevke)!
    S črednim sledenjem sem mislil na tiste, ki so pripravljeni iz najbolj čudnih vzgibov zamenjati svojo blog platformo in URL, pa čeprav je za tistih nekaj vrstic, ki jih napišejo, kakšen ednevnik/delo/večer/kar pač še je povsem zadosten.
    Le eno vprašanje: kaj je pretehtalo med blogosom in recimo wordpressom, ki tudi ponuja hosting na (logično) wp platformi?
    In še nekaj… Vidim, da domeno imaš… Če te slučajno zanima… Ti z veseljem ponudim zastonj hosting, ftp, vse potrebno za blog, lahko prednaložen wp, lahko dodava domeno, skonfiguriram ti maile… sshja res ne bi bilo, a vseeno… No, če se še nisi preveč udomačil na blogosu :) Le trenutna ideja.


  5. ruph pravi:

    1. si-blogs sistem je dober dokler bo notri zmerno število blogov, drugače je brezveze.. sistem ocenjevanje fali…

    2. zato imamo reddit, ki je kul.. ampak spet.. če vsak vrže notr vsako reč, ki jo napiše potem bo potrebno tudi veliko število tistih, ki bodo pregledovali in ocenjevali..

    3. reference.. berem tvoj blog, pogledam tvoje povezave in berem naprej.. odlično.. ampak ti nimaš povezav na bloge, ki jih bereš…


  6. Lea pravi:

    Različni ljudje pišejo svoje bloge iz različnih vzgibov. Jaz recimo pišem iz dveh razlogov. Eden je ta, da rada pišem in, da celo verjamem, da mi kdaj kaj dobrega rata. Drugi je ta, da se preprosto sprostim in pogledam stvari, ki me včasih spravljajao v obup s komične plati. Da bi ga pisala zato, da bi zbirala bralce… še nikoli nisem pomislila. Mi je všeč, če kdaj kdo pokomentira, zdi pa se mi debilno, da bi zbirala komentarje kar tja povprek. Zato grejo tudi meni na jetra tisti, ki ‘kar tako’ začutijo potrebo da ‘serjejo’.
    Zato se strinjam s tabo. Sama navadno lutam po blogih, ki mi jih kdo priporoči ali, ki jih najdem preko linkov.


  7. sv3der pravi:

    klemen vse lepo in prav, ampak se bojim da bomo spet zaplavali v tiste tako zelo domce vode, ko se predvsem samo kritizira in filozofira kako bi moralo biti, da bi bilo bolje in lepse (savic), naredilo se pa ne bo nic. mislim, da je slo-blog scena na svojem prvem prelomu, ko bo prvotni okvir preprosto premajhen in kot si ugootovil preprosto kmalu nepregleden. pozdravljam gregovo idejo in upam, da bo zazivela. do takrat pa bomo ocitno uporabljali vec vrst vmesnikov ali pa besno klikali na delet vsak dan.

    upam na cimprejsnje spremembe

    -sv3


  8. Klemen pravi:

    Jaz imam Bloglines in tisto, kar me zanima, dobivam preko feedov, ampak verjamem, da gre tako marsikaj uporabnega mimo mene. Da ne omenjam tega, da večina za rss feederje sploh ne ve, kaj šele, da bi jih uporabljali.
    Morda gre res le za nekoristno razmišljanje (čeprav vem, da ne, ampak naj bo to še mala skrivnost), vseeno pa je lepo videti, da obstaja nek feedback, nekdo, ki misli podobno, a hkrati uporablja nekaj kritične presoje. Navsezadnje je pomembna tudi (in predvsem?) ideja.


  9. exorciser pravi:

    klemen: če si to meni ponujal, bi z veseljem sprejel to ponudbo. samo pogoje povej in že sem za stvar.


  10. Klemen pravi:

    Pogoji: tvoj msn (wlm) ali e-mail naslov, da se zmeniva :)


  11. Klemen pravi:

    V izogib spamu sem e-naslov zbrisal. Preveri inbox.


  12. franc pravi:

    Klemenu 17/09/2006, 19:54: pojem “rubrika Links” zadeva istoimensko rubriko v desnem stolpcu obeh mojih blogov, res pa da spremljam tudi veliko število blogov (predvsem angleška edu sfera), ki jih pa imam “zložene” v svojih Opera bookmarks. Sicer sem pa blogerski laik, ki mu služi blog zgolj kot prijazen sporočilni medij.


  13. domen pravi:

    ahem.

    ce bi bilo po moje, bi vecino blogov izbrisal iz si.blogs seznama, ker so totalno sranje. Toliko o tem, da samo govorim in nic ne naredim.

    pod drugo – ljudje morajo sami skrbeti za vsebino. to mi je vecina ljudi dopovedovala in kaj…zdaj je narobe, ker samo govorim, da je vecina blogov sranje?

    ne se hecat fantje.


  14. Klemen pravi:

    domen, bodimo jasni, da ne bo sporazumov. Hec “an sich” ni slab, morda celo precej ustrezen v nastali situaciji, ko se zdi položaj na trenutke brezizhoden in vsak dan slabši, mi pa smo tu zato, da z malce brainstorminga in nekaj predlogi in idejami poskušamo uvideti pot v lepše čase.
    Jasno je, da blogov iz si.blogs sistema ne smemo brisati, lahko pa imamo ideje, kako bi zadevo olajšali za branje in pregledovanje. Meni se bistvena zdi kategorizacija. Lepo ločimo tech bloge od ženskih razglabljanj, foto bloge od money making blogov in podobno. Takisto se mi zanimiva ideja zdijo uporabniške “favourite” liste, kjer bi si lahko vsak sam določil, katere bloge naj mu prikazuje (ciljam seveda na podobnost z bloglines). David, ki opravlja izvrstno delo, je tisti, ki bo presodil, ali so kritike upravičene in spremembe smiselne, tudi v primeru, da se odloči, da spremembe niso potrebne, ga bom podpiral in skušal razumeti njegovo odločitev, če jo bo le zadostno argumentiral. Tudi in predvsem zaradi njega se je domača blogerska scena razvila in zaživela v časih, ko smo bili še redki in ko je bilo razmerje med blogi in novimi slo trackerji enakovredno :)
    franc, hvala za pojasnilo.


  15. anonime pravi:

    Se povsem strinjam s clankom – prevec strani se odpira, to pa nebi bil problem, ce bi vse blog strani bile kvalitetne..
    Sam bom odpru blog stran, ceprau bi jo lahko ze mesec dni nazaj, vendar hocem, da je stran do popolnosti urejena preden zacne laufat..


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.