| Naroči se na RSS

Kam gre P2P?

4. July 2006 Poslano v Vse

P2P izmenjava datotek "an sich" ni nelegalna. Težje bi trdil, da je legalna, čeprav bi morala ta izjava logično izhajati iz prejšnje. Temu ni tako, ker gre za precej sivo področje zakona. Naš zakon recimo pravi, da ni lepo, da se okoriščaš z nelegalno robo (okoriščanje = služenje denarja s preprodajanjem po nekonkurenčnih cenah), nič pa ne govori o p2p izmenjavi nasploh.
P2P (peer-to-peer, torej neposredno med dvema ali več uporabniki) izmenjava je zelo uporabna zadeva, saj omogoča sočasen prenos ene datoteke med več uporabniki, s čimer se lahko skokovito poveča hitrost prenosa (downloada) neke datoteke. Večina Linux distribucij (ki so zastonj) je na voljo na bittorrent ali gnutella (ali še katerih) omrežjih, od koder si lahko kupček bajtov prenesemo na naš disk. Takisto obstajajo strani, kjer lahko zastonj dobimo kopico dobrih filmov, vse zastonj in vse popolnoma legalno. Oz. vsaj ne nelegalno. Vseeno pa obstajajo organizacije, ki so si za primarno poslanstvo zadale ustavitev izmenjave datotek na svetovnem spletu. Zadeve so se lotili s tožbami uporabnikov, zadnje čase pa je popularnejše zapiranje spletnih strani, ki ponujajo informacije o tem, kako priti do določene igre, filma, programa ali česa podobno zanimivega.
Posebno zanimiv primer pa so Španci, ki so nedavno prepovedali celoten P2P. Vsak, ki ga bodo zalotili pri prenašanju datotek (pa četudi legalnih!), bo kazensko preganjan. Jaz zadevo sicer razumem nekoliko drugače. Verjetno bo sistem deloval tako, da bodo ISPji (ponudniki internetnih storitev) zapirali določene porte v lastnih omrežjih (kar bi znalo zaustaviti večino newbiejev), državni tožilci pa se bodo verjetno s tožbami spravljali na posamezne ISPje, ne pa na določene uporabnike. Vsaj smiselno bi bilo tako, ker sicer bi imeli PRECEJ dela. Kaj torej taka odločitev pomeni za Špance in svet?
Prav gotovo so ga najbolj nadrajsali tisti uporabniki s širokopasovnimi povezavami, ki se bodo morali sedaj zanašali le še na zasebne FTPje in http file mirrorje, takisto pa bi to kaj lahko pomenilo začetek propada nekaterih ponudnikov internetnih storitev. V omrežju Telefonice, največjega španskega ISPja, je P2P promet vzrok za 64 % vseh prenosov podatkov. Z ukinitivjo le-tega se bodo torej linije precej sprostile, a verjetno se uporabnikom ne bo več zdelo smiselno plačevati recimo 50 € mesečno za 10 odstotno izkoriščeno linijo.
Španija je seveda članica EU, zato vedno obstaja možnost, da kak podobno nesmiseln ukrep zadane tudi nas. Socialne razsežnosti takega zakona? Bistveno zmanjšan zaslužek SiOLa in ostalih ISPjev, morda kanček povečana prodaja kart v Koloseju, kakšna kupljena igra več v trgovini, prav gotovo pa le še dodatna spodbuda za tiste, ki se radi upirajo monopolistom. Kjer je volja, tam je pot.

2 Responses to “Kam gre P2P?”

  1. Marko pravi:

    P2P seveda ne smejo prepovedati, bi pa morali zakone popraviti tako, da torrent trackerji, ki dovoljujejo izmenjavo piratskih datotek, ne bi več bili imuni na tožbe. Ker – let’s face it – vsi vemo, kako je z legalnostjo le-teh. To je bilo objektivno mnenje. Subjektivno mnenje pa je, da naj trackerji ostanejo čim dalj časa, juhej naprej :)


  2. Tadej pravi:

    P2P ne smejo prepovedat…
    Nič ni kaznivega, če prenašaš datoteke, kot so legalne. P2P pride še kako prav pri prenašanju raznih ISO slik Linux distribucij.


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.