| Naroči se na RSS

Turčija: še 4 dni

13. March 2006 Poslano v Vse

Tokrat bom nekoliko več spregovoril o finančnih stroških, ki so in niso nujni pred potovanjem v Turčijo.

Nujni stroški
Za vstop v Turčijo je nujno potrebna viza. Vizo je treba dati delati na turško veleposlaništvo v Ljubljani. Potrebujete fotografijo, potni list in 9100 SIT. Naredijo jo v dveh dnevih in ni nič posebnega. Pač ena nalepka v pasušu. Draga nalepka, če lahko pripomnim.
In to je pravzaprav edini zares nujen strošek. V naslednjo kategorijo spadajo…

Nenujni, a priporočljivi stroški
Nenujen strošek je vsekakor zavarovanje. Mi štirje smo se odločili za zavarovanje CareMed. Vzeli smo paket, kar vključuje zdravstveno zavarovanje, potovalno asistenco (če se polomiš in kdo pride na obisk), zavarovanje prtljage (če ti kdo kaj polomi ali ukrade) in zavarovanje proti tretjim osebam (če ti komu kaj polomiš). Razlika med silver in gold paketom je 500 tolarjev na teden, zavarovanje za 3 tedne pa me je prišlo dobrih 11 tisoč tolarjev.
Naslednja priporočljiva zadeva je ISIC, mednarodna študentska izkaznica, s katero imaš popust v določenih hostlih in še nekaj drugih ugodnosti. Stane 1700 tolarjev in se definitivno splača, če je v kraju, kamor potujete, kakšen ISIC hotel, saj lahko dobite okoli 50 % popusta.

V nadaljevanju pa še nekaj besed o nujnih, a nepriporočljivih stroških :)
Kaj bi bilo torej nujno, a ni priporočljivo? V našem (precej specifičnem in dokaj edinstvenem) primeru sta to dve stvari:
Bencin. Ne gremo z avtobusom, prav tako ne z vlakom ali letalom, temveč potujemo z avtom. Razložil sem, zakaj je temu tako. Treba je vedeti, da je bencin v Turčiji precej drag, liter namreč stane okoli 400 tolarjev. Zato je priporočljivo iti v Turčijo z busom ali avionom, nato pa se tam prevažati z luksuznimi avtobusi.
Drug nujni strošek pa je bil seveda fotoaparat in teleobjektiv. Tu so mnenja deljena – Nekateri pravijo, da je treba mrk le opazovati in v tem uživati. Drugi menimo, da je treba to zabeležiti tudi na CF kartico. Najbolj racionalna varianta je verjetno ogled mrka in kakšna fotka z digitalnim kompaktom lepo iz roke. Priporočljivo je denar, ki ga porabiš za nakup teleobjektiva, vložiti v kak boljši hotel. Ali avion. Ampak mi smo astronomi in imamo svoje prioritete.

Tako torej. Preden smo se odpravili, smo "zapravili" slabih 90 tisoč za zavarovanje, ISIC kartice in vize. V povprečju je to nekako jurja na dan na osebo. Veliko? Malo? Vseeno, da bo le worthy.

5 Responses to “Turčija: še 4 dni”

  1. valem pravi:

    Absolutno nujno:

    * Primerna količina močnega alkohola, za preprečevanje neljubih obiskovanj stola z luknjo, ki pa v Turčiji po pravilu ni stol. Priporočljivo jemati zjutraj na prazen želodec kot pripravo in zvečer kot dezinfekcijo (pri preveč zavzetem večernem jemanju se zna pojaviti pomanjkanje v zadnjih dnevih, kar zna voditi k neljubim dogodkom).

    * Konkretna količina WC papirja, Turčija je pač muslimanska država in (če) imajo v tistih prostorih na levi le eno pipo v steni… imagine the use


  2. Klemen pravi:

    valem, hvala za nasveta.
    Pri prvi točki bom tvegal brez, na wc papir pa sem mislil, vendar ne v resnih količinah. Očitno bo ta del treba premisliti (re-think) in potrojiti zaloge. Vsaj.


  3. Domen pravi:

    če mislte bencin s sabo pelat pazite, da se ne boste v avtu zagiftal s hlapi.


  4. Klemen pravi:

    V tesno zaprtih čutaricah in termovkah, kakopak!
    Hja.. Tankamo doma, v Srbiji in na zadnji črpalki pred bolgarsko-turško mejo. Do vrha. Potem pa upamo, da bo čim dlje neslo, hehe.

    In kaj ti delaš tako pozno na tako pohujšljivih straneh?


  5. r3dh3r0 pravi:

    lovely :)

    pridite mimo nm in me poberite … jst moram pobegnit od tu …


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.