| Naroči se na RSS

Formatiranje

27. February 2006 Poslano v Vse

Potrebno je bilo formatirati računalnik. Lep čas sem živel v prepričanju, da bo to YAI (yet another install:), vendar se je obrnilo drugače.
V cede sukač sem zadegal namestitveni plošček v želji, da poformatiram diska in gor spravim XPje. Namestitev se je pričela. No, skoraj, setup se je namreč spomnil, da ne najde diska. Hmrpf? Ni diska?! Po neštetih poskušanjih sem prišel do sklepa, da del biosa kot primary master zazna CD pogon, drug del biosa pa za to proglasi disk. Nič jasno. Po random menjanju kablov je CR-ROM končno postal secondary master, diska pa še vedno ni bilo. Tudi Linux je trdil, da diska pač ni-ni. Nato sem ga prestavil v drug računalnik, kjer so winsi zatrdili, da je velik 8 megabajtov. Prikupno. Vseeno sem naredil novo particijo in ga sformatiral in tako je pridobil slabih 40 giga. Fino. Dam nazaj v originalni sistem – še vedno nič.
Ah! Potem so se pričela poskušanja. V klet sem šel po star 40 žilni kabel, s katerim je potem našlo disk in začelo z inštalacijo, po namestitivi dodatnih driverjev (tnx to tecumseh) za UDM66 diske pa je zadeva po rebootu šteknila. No go.
Microsoftova stran trdi, da moram imeti 80 žilni kabel, vendar je bilo vmes ugotovljeno, da je kabel defekten. Ima luknjo :) Hiter skok do E-Misije, kjer so šenkali nov 80 žilni kabel (pa še enega za diskete), s katerim se je inštalacija končno lahko nadaljevala. Yay!
Ko sem priklopil še primary slave, je mašina zmrznila med zagonom.. Nepojasnjeno, niti v safe mode ne pridem, štekne med loadanjem nekega grafičnega driverja, če se ne motim.
Treba bo popraviti še to, potem pa počasi začeti nameščati programe in če bo vse po sreči, bo jutri to že špilalo.

Kaj novega sem se torej naučil? Da ima sistem lahko dva primary master diska sočasno, da so xpji "easiest install ever" po besedah MSja, saj je treba le enkrat zamenjati ATA kabel med inštalacijo in da se ne splača obupati in se ga prehitro lotiti z macolo.

Sedaj pa zrem v zelen travnik in recycle bin ikono desno spodaj. Pomirjajoče.

4 Responses to “Formatiranje”

 1. Domen pravi:

  Klemen, očitno se računalnika lotevaš zelo premišljeno.
  Nekateri imajo drugačne metode: http://ivansek.org/index.php?post=36


 2. SFS pravi:

  Revež nesposobni. Smiliš se mi. Na SFS pa zaklepaš poste. LOL


 3. tecumseh pravi:

  Meni pa se smilis ti, nekdo ti je zaklenil topic na SFS, ker se pac nisi drzal pravil (ki si jih najbrz nisi niti prebral) in ti prides izzivljat frustracije na osebni blog? Pateticno.


 4. tecumseh pravi:

  Aja, lol, ta pajacek se celo proxy-je uporablja, kaj, si se ustrasu, da bomo tvoji mamici povedal, kaj pocnes na netu?


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.