| Naroči se na RSS

Manj požrešen Firefox

16. February 2006 Poslano v Vse

Firefox, omiljeni brskalnik večine izmed obiskovalcev teh strani (Marko je seveda izvzet), v zadnjih verzijah precej zajetno razpolaga s prostim ramom, ki kmalu ni več tako prost. Na blogu Ben Goodgerja, enega izmed glavnih developerjev, sem prečital, da Firefox sam uravnava, koliko vsebino si bo naložil v cache na podlagi tega, koliko rama ima uporabnik. Ker pa je Fx uporabniku prijazna odprtokodna zadevščina, je možno te nastavitve spremeniti.
V url polje vpišete about:config in stisnete Enter. Pojavijo se "skrite" nastavitve. Nato v Filter vpišete session. To bo precej skrčilo prikaz raznih možnosti. Sedaj se osredotočimo na možnost browser.sessionhistory.max_total_viewers, ki je nastavljena na -1, kar pomeni, da Fx sam uravnava, koliko strani si bo shranil. Pri pol giga rama recimo pomni 5 strani, pri giga 8 in podobno. Zadevo se preprosto izklopi in se vrednost nastavi na 0 (desnoklik/modify). Obstaja tudi možnost browser.sessionhistory.max_entries, ki je privzeto nastavljeno na 50 – to nastavite na recimo 5. Potem le ponovno zaženete brskalnik in popravek je izveden.
Kaj smo sploh počeli? Firefox zaradi hitrejšega premikanja back/fwd med že obiskanimi stranmi te strani nalaga v ram, da nam omogoča hitrejše nalaganje, če recimo želimo iti pogledati 3 strani nazaj. Za tiste, ki uporabljajo tabe, je to precej nepriročno. Baje to ni bug, ampak feature, vseeno pa je bilo (vsaj zame) precej moteče to, da je Fx kmalu porabil 150 MB rama. Sedaj mi je uspelo porabo za dva- do trikrat zmanjšati. Luštno. Če ne uporabljate tabov in se vam zdi, da brskalnik deluje povsem normalno, potem se vam ni treba obremenjevati z zgoraj napisanim :)
Edit: Ravno sem videl, da so podobno vest objavili tudi na Slo-Techu. Jaz pa že par dni brskam s tweakanim Fxom :)

One Response to “Manj požrešen Firefox”

  1. SCE pravi:

    nice… thanks for tweaked Fx ;)


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.