| Naroči se na RSS

Nedelovanje Slo-FileSharinga

2. November 2005 Poslano v Vse

Glede na hiter razvoj dogodkov se mi zdi najprimerneje, da malce opišem preteklo in sedanje stanje. Kdo ve, morda celo razsvetlim kakšnega nepismenega, ki ni dojel prvih treh razlag :)
SloFS je nastal leta 2003 kot forum za skupinico tistih, ki se nis(m)o strinjali s politiko Jokerjevega foruma, ki ni toleriral ed2k linkov in pogovarjanja o tem, katera datoteka na Kazaa ali WinMX je fake. Nekateri smo zraven že dolgo, drugi pa precej manj (recimo toliko manj, da ne vedo, kaj je to Napster). A to ni tako pomembno.
Forum se je razvijal, število članov je raslo, zato je admin kmalu povečal linijo v svet na takrat skorajda bliskovitih 765 kB/s. Ko to ni več zadoščalo, smo se za eno leto preselili na hitrejšo povezavo, čez čas pa je bilo treba nadgraditi tudi strežnik, zato smo zakupili gostovanje na shared hostingu. Stran je rasla in mi z njo. Včeraj je imela tako preko 15 tisoč registriranih uporabnikov in več kot 260 tisoč sporočil. Ja, preko četrt milijona. To je za strežnik pomenilo preko 90 gigabajtov prenešenih podatkov mesečno.
Potem pa se je zgodil dan reformacije.
A ne smem tako hiteti. Prvo obvestilo z Unimatrixa (hosting provider) je prišlo slab mesec nazaj. Rekli so, da naj zmanjšamo delež porabe, zato smo se lotili optimiziranja, cachanje templejtov in podobno. As good as it gets.
Na dan reformacije pa je prišlo novo sporočilo: Jutri greste dol.
Seveda nismo takoj zagnali panike in šli to objavljat na forum, kar bi seveda pomenilo spam contest, ampak smo se poskusili pogoditi za kar najboljše pogoje prehoda na novo gostovanje. Želeli smo si vsaj teden dni odloga, v tem času pa bi organizirali donacije in poskrbeli za miren prehod.
Prvega zvečer smo dokončno izvedeli, da tako ne bo šlo, zato smo vse sile usmerili v pisanje obvestil in organizacijo donacij. Kakšni so bili rezultati pogovorov? Domena lahko še cel mesec deluje na strežniku (dokler ne bodo zamenjani nameserverji), omogočen je dostop do ftpja in cel mesec ostanejo delujoči e-mail naslovi. Glede baze se stvari še urejajo, prepričan pa sem, da ne bo problemov s kopiranjem.
Domena torej deluje zato, da vas lažje obveščamo o stvareh. Komentarji so omogočeni zato, da se povpraša o kaki bistveni stvari glede donacij. A kot vedno se najdejo tisti, ki mislijo, da je to le šala.
K sreči pa obstajajo svetle izjeme. Nekateri, ki so donirali že v preteklosti, so se odzvali tudi sedaj. So člani, ki vedo, kdaj je težko.
Nekateri pač ne razumejo, da ne donirajo moderatorjem, temveč da donirajo za forum. Tu smo na istem. Če ti stran ni všeč, potem te prav nihče ne sili, da si tam in da smetiš ter delaš delo moderatorjem. Če ti je všeč, potem pa boš že spoznal, koliko pomeni SloFS v slovenskem prostoru. Če ga hočemo nazaj, je treba stopiti skupaj, zdaj ali nikoli.
Še enkrat: prispevajte, če lahko. Če nočete, bodite tiho in odidite v miru.
Upajmo, da bo forum preživel. Takrat bo razpoloženje precej boljše, tisti, ki bodo prispevali največ, pa ne bodo razočarani. Pridne je namreč treba ceniti.

Podatkov o novem strežniku nimamo, ker moramo najprej preučiti ponudbe. Če kdo ve, kje bi se dalo ugodno kupiti strežnik, naj piše na mail, ki je omenjen na SloFS. Ko bo znano kaj več, se spet oglasim.

9 Responses to “Nedelovanje Slo-FileSharinga”

  1. Kitl pravi:

    Točno tako treba je skupaj stopit in dat kakšnega prešerna iz denarnice in vse se bo uredilo. Sam prispevam danes.


  2. Mitja pravi:

    škoda, res škoda za tako odličen forum


  3. TecnobA pravi:

    Mislim da se zelo splaca kupiti racunalnik/server pri mimovrste.com. Sam sem ga tam kupil, zelo dobrega za 200k (3Ghz 64bit p4, 1gb Ram, 120GB + 80GB sata, Gigabyte- ne vem tocno kera- maticna plosca, etc.)

    Vem da vi ne bo boste vzeli 64bitnega pentiuma, ampak hocem vam povedat da je zelo ugodno tam, saj na vsako komponento dobite dolocen popust. Ce pa z gotovino placate pa mislim da se dodaten popust dobite. Da se vzeti tudi na kredit ( ce mogoce razmislate o tem ) na 24 mesecev, in si na http://public.domkredit.si/ zracunate mesecni obrok.


  4. fdsfsd pravi:

    Zakaj, bi to tako radi hostali doma? :)
    Nabavte si dedicated server, švedska, nizozemska, kitajska, mogoče celo slovenija(ok, je malo dražje ja)

    LP


  5. TecnobA pravi:

    sej bodo imeli deditaced server. Nabavijo kiblo, jo nesejo na siol/arnes in placujejo 100mbit linijo. Ne vem o cem ti sanjas, da bi doma imeli?


  6. sfd pravi:

    To ni dedicated, temveč co-location..
    Sam, vseeno za linijo boste na siolu/arnesu plačevali tam cca 10-20k/mesečno+server 200k.. raje dedicated pa plačuješ 20-30k na mesec in maš vse


  7. stranger pravi:

    vse lepo in prav, samo jaz ga še vedno ne morem gledati :((( ker nisem v sloveniji :((( in nimam statičnega IP :(((

    ah


  8. Klemen pravi:

    Hm, kakšen IP pa imaš? Ker navsezadnje se da nasaviti range…
    http://www.whatismyip.com/

    Idealno bi seveda bilo, če bi lahko zaprosil za statiko…


  9. stranger pravi:

    huh, a res se da to kaj nastimat?

    jaz sem probaval neki z unimi anonimizerji, ki itak ne delajo kot je treba, če pa je anonim proxy delal je pa itak šlo kot bi z lopato paketke pošiljal :(((

    sem v luxemburgu in imam normalno dinamični IP in ga ne mislim spremeniti v statičnega – razlog je seveda tistih kar nekaj € na mesec več, sicer me ze itak way too much odirajo prasci tukaj (na analogen telefon plačujem dodatno še 38€ na mesec za 1MB/128kB :((( )

    forum mi je pa prirasel k srcu, saj me je vpeljal :))) v svet p2p sharinga, interneta, pa še kaj več kot to :))) resno, prov fajn forum se mi zdi, huh, taka fajn web community :))) za vse sorte stvari hehehe od nasvetov kako očarati bejbo, do kako sfrizirat cpu in sneti najnovejši film ali špil –> koristno ni kaj :)))

    saj s piratstvom sem najbrz za nek cas koncal. zaradi, khm, najbrz zakona o telekomunikacijah in avtorstvu … tukaj ga celo imajo :((( in, ko kaj DL-jam huh, je kar adrenalinsko, sploh če vidim potem log mojega peer guardiana in vidim, da se je hotela konektat kaka luxemburska ali belgijska vladna IP stevilka ali kaka druga sofware-ska zdruzba :(((

    huh, za kakrsnokoli info v vezi z dostopom do foruma, novice in vodiče lahko celo gledam samo ne v popolni graficni obliki, se lepoooo zahvaljujem

    lp
    M

    ps: a slofs furajo kamnčani al kaj? madona, nisem vedu, pa tko bliz sem bil prej doma :((((


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.