| Naroči se na RSS

O succesores

27. October 2005 Poslano v Vse

Drugi abonmajski koncert simfonikov RTV je bil v počastitev dejstva, da je Samo Hubad, eden izmed najpomembnejših slovenskih dirigentov, postal častni dirigent simfonikov RTV. Samo Hubad je bil rojen leta 1917 v Ljubljani, šef dirigent simfonikov pa je bil med leti 1966 in 1980, ko se je upokojil. Hubad je tisti, ki je zaslužen za večino koncertih posnetkov orkestra. Legenda pač.
Pa program? Znova je nastopil zbor Carmina Slovenica pod vodstvom Karmine Šilec, ki je dirigirala tudi orkestru. Znova so dokazali svoje umetniško mojstrstvo. Kot solistka je nastopila Bolgarka Petja Ivanova. Zanimiv glas, a po mojem mnenju nekoliko prešibek.
Program je bil sledeč:
Arvo Pärt: Arbos
Hildegarda iz Binga: O succesores
Arvo Pärt: Summa
Kodeks Las Huelgas
Arvo Pärt: Cantus in memory of Benjamin Britten
Kassia: Tin pentahordon lyran
Arvo Pärt: Orient & Occident
Arvo Pärt: Como cierva sedienta

Vesni se je dopadel predvsem prvi del, s čimer se strinjam tudi jaz. V celoti gledano je bilo zanimivo, a daleč od navdušenja, ki ga je požel koncert Adiemus istega zbora.

Jaz pa še vedno poslušam Imogen Heap. Krasna je.

One Response to “O succesores”

  1. Katarina K. pravi:

    Lepo je, da ima vsak svoje mnenje, vendar sem tudi jaz bila na tem koncertu in se mi glas solistke vsekakor ni zdel prešibak! Solistka ima izjemno močan in prodoren glas z izjemno toplino v barvi. Upoštevala je dinamiko, nizala krasne barvne nianse in vsekakor je treba upoštevati to, da je sedela za celotnim orkestrom, ki je njeno petje podpiral z mocno jakostjo. Seveda naj popravim tudi njeno ime, ki se piše z y in ne j – Petya Ivanova.

    Seveda naj pohvalim tudi zbor in orkerter, ter dirigentko Karmino Šilec.


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.