| Naroči se na RSS

10 najpogostejših spletnih oblikovalskih napak v letu 2005

5. October 2005 Poslano v Vse

Jakob Nielsen je znova pripravil zanimiv članek, kjer navaja 10 najbolj motečih stvari, ki jih spletni oblikovalci vključujejo na svoje strani. Pa si jih poglejmo po vrsti.

1. Pisava
Premajhne črke, črke, ki se preveč zlijejo z ozadjem, fiksne velikosti. Alternativni brskalniki lepo poskrbijo za te reči z uporabo mouse gestures.
2. Nestandardne povezave
Podčrtane naj bodo le povezave, ne navaden tekst. Takisto se je potrebno izogibati "Kliknite tukaj" stavkom ter uporabnika podučiti, kaj lahko pričakuje po kliku.
3. Uporaba flasha
Tu se absolutno strinjam z Jakobom, ki pravi, da bi sam to postavil na prvo mesto. Flash je nočna mora za uporabnike. Flash intro je ponavadi beden in nepotreben in "so 1998". Takisto imajo nekatere strani v flashu narejeno navigacijo. Če uporabnik nima nameščenega plugina, lahko le zapre stran. Flash se uporablja le takrat, ko je nujno potrebno!
4. Nestandardna vsebina strani
Cel kup sličic, popačene in domače besede, mnogo različnih fontov, naslovi v jpg/gif formatu – vse to otežuje export ali tiskanje in je zato neprimerno v besedilu. Pravilen jezik je treba uporabljati tudi zato, da te iskalniki lažje najdejo. Ključne besede so pomembne.
5. Slabo iskanje
To leti predvsem na večje strani, kjer iskanje ne deluje pravilno. Včeraj sem recimo iskal Canon S2 IS po fotografski strani, pa ga ni našel, zato sem se moral preklikati skozi 12 podstrani Canonovih artikov. Iskanje mora biti, če je vsebine veliko in stran nima jasnih menijev. Pri manjših straneh iskanje ni pomembno oz. zadostuje Ctrl+F znotraj brskalnika.
6. Neprilagodljivost strani za različne brskalnike
Včasih je bil IE, zdaj so tu Opera, Firefox, Mozilla in ostale alternative. Stran mora biti kompatibilna.
7. Obrazci
Na spletu se pojavlja vedno več obrazcev, ki zahtevajo kar najneumnejše podatke. Vzorčni primer je spraševanje po nazivu, ko bi radi vedeli, ali si Mr, Mrs ali celo Miss. GFY, who cares. Obrazci morajo biti kratki in morajo zahtevati le najosnovnejše obrazce. Obvezna polja naj bodo le tista, ki so zares obvezna. Prav tako morajo biti polja prilagodljiva, sploh tista z raznimi številkami. 017896541 mora sprejeti enako kot 01/789-65-41, recimo.
8. Pomanjkanje informacij o podjetju
Bi zaupali podjetju, ki ne objavi najosnovnejših podatkov? Nekateri obajvijo le email naslov in morda še telefonsko, a interesent hoče več, hoče naslov. Če hočete biti kredibilni, naj bo naslov pri roki.
9. Fiksna širina strani
Kdor to dela, je nesposoben, to je jasno vsakomur. Širina zunanjih tabel se določa v odstotkih (ali pa css only, heh), ne v pisklih. Zako dobimo horizontalni drsnik ali pol prazne strani. Prav tako take strani predstavljajo težavo, ko je treba natisniti vsebino in jih odreže.
10. Povečava slik
Deseta največja težava naj bi bili pop-upi, a o tem je povedanega že dovolj, zato se je Jakob osredotočil na spletne trgovine in njihove predstavitve artikov. Morebitni kupec dobi zaupanje v artikel, ko si ga pobližje pogleda. Zato mora biti nekakšen "enlarge" gumbek, kjer je na voljo večja slika ali celo več večjih slik. Pri tej točki mnogo slovenskih spletnih trgovin pogrne. Takisto je moteče linkanje na glavno stran proizvajalca (le canon.com recimo) in ne na stran s predstavitvijo artikla.
Vsekakor izredno zanimivo branje za vse, ki bi radi naredili uporabniku prijazno stran. Članek si lahko v izvirniku preberete sami. Kliknite tam, ne tukaj :)

2 Responses to “10 najpogostejših spletnih oblikovalskih napak v letu 2005”

  1. Tadej pravi:

    Ko sem to prebral sem se malo zamislil.
    Na moji strani moram zdaj zvečat pisavo, in naredit stran združljivo z vsemi brskalniki. Ker imam dropdown meni, mi ga Opera ne prikaže pravilno, IE pa ga prikaže le, če kliknemo “Dovoli škodlive vsebine” (no, nekaj takega).
    Glede flasha pa se strinjam. Ponavadi je moteče, ker vzame preveč časa, slpoh pa Intro. Če e intro nujno potreben pa ni odveč Skip intro gumbek. In, če je menu v flashu se splača še povezava do statičnega menuja.
    Pa stran si pe moram predelat v slovenščino (zdaj je napisana v moji “primary school” angleščini :D)


  2. Vrta pravi:

    Tole je vsekakor za premislit. Z vsemi točkami se strinjam in vse napake sem že videl. Seveda si popolnosti ne mislim pripisovat, ker se ne štejem za kakega webartista ipd. ampak se včasih potrudim in bo tudi moj site enkrat deležen dodelav.

    Bomo pa seveda delali na tem, da se take stvari ne bodo pogosto pojavljale.
    Jaz z vsem veseljem napišem kak rant email kakemu “webmasterju”.


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.