| Naroči se na RSS

Poslušajmo klasiko

24. September 2005 Poslano v Vse

Zdi se mi, da ljudje bistveno premalo poslušamo klasično glasbo. Nekateri recimo sploh nimajo doma vsaj nekaj kaset ali cedejev s kakšnim znanim skladateljem, dirigentom, orkestrom ali pa pevci, zbori in podobnim. Vseeno vsi poznajo kakšen klasični komad. Vsi vedo, katera je Beethovnova Peta, vsi, katera je njegova Deveta simfonija. Vsi so že slišali za Mozarta, pa za Brahmsa, Bacha, Čajkovskega in še marsikoga. A potem se začnejo pojavljati razlike med "pop klasiko" in resno programsko glasbo. Priznam, tudi jaz premalo poznam zadeve, a včeraj sem sklenil, da se malce natančneje poglobim v te stvari.
Kdor že dlje časa spremlja moj dnevnik, ve, da sva prejšnji dve leti z Moniko obiskovala abonmajske koncerte simfonikov RTV Slovenija. Letos je to odgovorno in težavno vlogo spremljevalke (verjetno s težkim srcem:) prevzela Vesna. Spremenjeno razmerje pa se mi zdi odlična izhodiščna točka, da se tudi jaz bolj (in bolje) poglobim v klasično glasbo, a morda nekoliko manj v "best of" kompilacije, ampak predvsem v manj znane avtorje.
Četrtkovi "Glumači" so tako že prva izvrstna priložnost, kjer lahko poslušam zame skoraj novega skladatelja. Leoncavallo je s Pagliacci verjetno znan le ozkemu krogu bralcev tega dnevnika (1 of 6, heh), zato me zanima, ali bi koga zanimala ponudba, da občasno predstavim kakšno manj znano delo, vse skupaj pa oplemenitim še s krajšim zvočnim posnetkom? Recimo preludij bi bil krasen. Vesel bom pozitivnega odziva.
Kaj pa vi lahko naredite zase? Hm, ne vem, kje obstajajo kakšne specializirane trgovine s klasiko v Sloveniji (kdo ve?). Poseben oddelek imajo v BigBangu v Nami, a zadnjič sem neko gospo slišal pripomniti, da izbira ni ravno pestra. Hm, Adiemus že imajo, preverjeno.
Trenutno sem se odločil, da se malce bolje podučim o Rahmaninovu (koncerti za klavir) ter Prokofjevu (simfonije, kakopak, za začetek prva in peta). Za kasneje predvidevam še recimo Brucknerja in Bartoka.
Kar se tiče omenjenih, imam doma cede le od Bartoka, zato bo treba novonastalo dejavnost verjetno tudi ustrezno sponzorirati. A nič zato, verjamem, da je vredno. Priznam, da si cenika še nisem ogledal, upam pa, da ne pretiravajo tako zelo kot pri nekaterih novih worthless pop releasih, ki jih začinijo s kako 4+ ksit nalepko.

Da povzamem:
– postanimo večji poznavalci klasike
– preberimo kakšen review skladatelja/koncerta na brumec.org :)
– poslušajmo kakšen preview mp3
Ste za?

8 Responses to “Poslušajmo klasiko”

  1. Domen pravi:

    sem za!


  2. Binča pravi:

    Same here!


  3. Klemen pravi:

    Weii, replike! :) Sem pa že mislil, da ste me vsi zapustili in si začeli delati svoje strani :)


  4. Tade pravi:

    Jaz osebno imam doma precej cd-jev z klasično glasbo. Samo na žalost se premalokrat znajde v cd predvajalniku :(


  5. AzzQim pravi:

    ah teli romantiki so vsi bl pocukrani men… najbolš sede kakšen sergej prokofijev, al pa jazzovski john zorn :)


  6. Stewie pravi:

    Mene si že navdušil in že iščem kakšno pametno zgoščenko, če ne bom pa domna lepo gledal, da mi bo kej posodu.
    Lepi ste, ampak vsi!


  7. Klemen pravi:

    Čeden si gotovo ti najbolj, Stewie.
    btw prvo priporočilo na hitro: Prokofjev – Romeo in Julija.


  8. Ruggiero Leoncavallo - Pagliacci | brumec.org pravi:

    […] dnevi sem pisal, o tem, da bi na brumec.org predstavil nekaj manj znanih avtorjev in del klasične glasbe. Vesel […]


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.