| Naroči se na RSS

Otročki

18. August 2005 Poslano v Vse

"Lej, kakšen avtoček ma striček!"
Dragi roditelji, kaj je narobe z vami? Pozabite na jezik, ko zagledate male otroke? Recimo do tretjega, četrtega leta je mali froc najbolj dojemljiv za vplive iz bližnjega kroga ljudi. V tem obdobju se uči vedenjskih navad, pa seveda hoditi in govoriti. In govorjenje je izredno pomembno, saj so dobre bralno-govorno-pisne sposobnosti pri otroku osnova za nadaljnji razvoj. Zato resnično ne razumem staršev, ki svojega otroka vzgajajo na naslednji način:
"Kaj je to? Ja, rožica!" "Kaj je pa to? Žogica!" "In kdo je to? No, kdo je to? A je tetica? Ja, tetica!"
OMFG. Ste sploh resni? Verjetno ste pozornejši bralci že ugotovili, da je trik v pomanjševalnicah. Zakaj, o, zakaj uporabljajo pomanjševalnice, ko pa obstajajo pravilnejši, točnejši in boljši izrazi. Roža je roža, žoga je žoga, navsezadnje je tudi teta le teta in ne tetica. Zakaj bi torej otroka učili narobe? Zapomnil si bo stvari, ki jih sliši. Verjemite, delate napako. Ne bodite preotročji z otrokom, ker:
– to ni koristno
– v očeh objektivnega opazovalca izpadete neumno
Stvari poimenujte z njihovimi pravimi imeni, le tako se bo mali navadil, kako pravilno reagirati. Pomanjševalnice so snov srednje šole :)
Fino pa se mi zdi, da obstajajo tudi besede, ki že v izvorni pravilni obliki spominjajo na pomanjševalnice ali celo so pomanjševalnice (voziček), saj tako nekako posredno onemogočajo staršem oz. vzojiteljem, da bi poneumljali svoje otroke. Ena izmed njih je recimo tipkovnica. Pravilna oblika pomanjševalnice k sreči zveni dovolj hecno, da je nihče ne uporablja. Tipkovničica, lol.

5 Responses to “Otročki”

  1. valem pravi:

    Zelo lepo se sliši vse kar si zapisal, ampak…

    Teorija je ena stvar praksa pa druga – to verjetno tudi sam dokaj dobro poznaš. V teoriji si lahko kupiš nek avto (seveda največ, kar lahko dobiš za svoj težko zasluženi in napraskani denar), potem pa pridejo še stroški registracije, zavarovanja (da o kasku sploh ne govorim), itd. In se zgodi, da ti nek vol butne na parkirišču v vrata, razbije šipo, ukrade radio, karkoliže, če je avto vozen še nekako gre. Po preklinjanju in razburjanju nad idiotom ugotoviš, da boš moral še konkreten čas opravljati tlako, da sam poplačaš stroške, ki ti jih je povzročil nekdo drug. Prav ti je, kaj pa nisi kupil tvojemu žepu primernejšega avta (sicer je to tudi moja izkušnja, ne govorim na pamet). Sploh pa vseh rednih stroškov (bencin, servisi) raje niti ne omenjam, ker so itak samoumevno višji, kot si si zamislil pri nakupu.

    Pa grem spet na otročke. Ti so krasni, ampak 24 ur na dan z njimi se bost, je huda. Sploh ker sta tisti dve uri, ko spijo, edini, ko lahko postoriš kaj zase (recimo greš pod tuš in vse kar pride pred tem). Slediš? Dobro! Tukaj pride še kuhanje in pospravljanje, mali se seveda zraven največkrat dere in ne, ni možnosti, da bi se sam zaigral. Ne da se mu dopovedati, da moraš nekaj narediti. Ne bo razumel. Imaš la dve možnosti – ali se ukvarjaš z njim, ali daokončas stvar do konca in pustiš, da se ta čas dere. Obe pa močno izčrpavata duha in telo. Ne rečem, uživam s svojim mulcem, ampak če me kdaj slišiš, da govorim v pomanjševalnicah verjemi, da hočem le najboljše zanj (in da sem verjetno že tako utrujen, da ne vem več kaj delam, ker sicer se res trudim upoštevati teorijo).

    Takrat te prosim za malo simpatije, boš že še spoznal kako je to.

    Po drugi strani pa, če vidiš kakšno fino kokoš v štiklih, ki se “ljubkovalno” obnaša do svojega podmladka, zravenj nje pa je še vsaj pet babic (varušk), ki z ruzaki tovorijo gradove in nevemkajševse v peskovnik… ne enači jih z nami.

    Pa obilo užitkov ob nadaljnem opazovanju, boš videl koliko je razlik (in podobnosti) med starši. Posebej bodi pozoren na tiste sence pod očmi, ki nastanejo ob večkratnem nočnem sprehajanju na relaciji postelja – postelji(či)ca. ;-)


  2. Klemen pravi:

    Morda sem res premalo poudaril razlike med starši, imaš prav, se opravičujem. Sporočilce je letelo predvsem na kritične primere, ki bodo z nadaljevanjem takšne vzgoje proizvedli čudno socializirano mladino s še bolj čudnim otroštvom, kar seveda vpliva na prihodnost.
    Prav tako se strinjam, da je raba pomanjševalnic včasih dopustna, vendar le v razmerah, ki si jih navedel. Sicer pa hvala za zanimiv komentar, se kanim v prihodnosti pred presojanjem obregniti še ob podočesne senčice :)


  3. Dr. Kruegel pravi:

    No ja, kakor sem jaz slisal, naj bi bilo koristno, ce se z otroci pogovarjas kolikor toliko normalno. Tiste pomanjsevalnice in scipanje lic so stvar preteklosti.
    Glede velikih investicij a la avto, hisa, otroci… je pa treba zelooooo vnaprej planirati/razmisljati, da ni prepozno in ne obzalujes potem.


  4. AzzQim pravi:

    no ja, verjetno so bili vaši tastari isti, pa tut pri 80% ostalega sveta, tako da nevem če je RES toliko narobe.
    lp


  5. janezek pravi:

    RES je narobe. otrok se mora potem naučiti še pravilnega jezika. zakaj ga ne bi namesto pomanjševalnic raje naučili nekaj koristnega, recimo slovenščine ali tujega jezika?
    lp


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.