| Naroči se na RSS

Perzeidi 2005

11. August 2005 Poslano v Vse

Danes se začne aktivnost meteorskega roja Perzeidov, ki bo vrhunec dosegla jutri ponoči. Perzeidi se pojavijo enkrat letno v času, ko Zemlja potuje skozi rep nam zelo oddaljenega kometa Swift-Tuttle. Danes bomo zapluli v obrobni del repa, jutri pa šibamo čez sredino. Ja, zares šibamo, kajti ostanki ledu, prahu in še česa, kar je del kometovega repa, zadanejo Zemljino atmosfero s hitrostjo preko 200 tisoč km/h. Kdaj in kje pa jih lahko najbolje vidite? Kaj še je vidno takrat?

Perzeidi imajo navidezno začetno točko nad ozvezdjem Perzeja (uganite, po čem so dobiliime), precej v bližini Ha in Hi. Nekje ob polnoči oz. malo kasneje Perzej lahko najdete v smeri vzhod-severovzhod. Kot indikator imate lahko veliko rdečo "zvezdo" na vzhodu, ki je v bistvu Mars, in se pojavi nekje okrog polnoči. Če veste, kje je Kasiopeja, potem je Perzej recimo nekoliko nižje v smeri SV. In še zadnja pomoč: Perzej je nad Plejadami (Perzej vzide precej prej, zato ne čakajte na Plejade, heh).
Največ utrinkov bo gotovo jutri nekje med drugo uro in jutrom, ko je Perzej najvišje na nebu in je to zares krasen pogled.
Splača se ostati pokonci, saj bo takrat verjetno kar po en utrinek na minuto, idealne razmere za vse wishmakerje torej :)
Najpomembnejše: vreme. Danes seveda obupno, ponoči je napovedan dež. Če imate priliko iti drugam, ne čakajte. In vzemite s seboj fotoaparat z možnostjo dolge ekspozicije. Jutri naj bi se popoldne zjasnilo, bomo videli, kako bo ponoči. Če bo kriza, bomo pač čakali na novembrske Leonide, heh.
Morda pa še sličica za tiste, ki si težje predstavljate, kje je kakšna zvezdica. Clear skies!

Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.