| Naroči se na RSS

Kako imeti bran blog?

1. August 2005 Poslano v Vse

Zadnje čase malce opazujem slovensko blog sceno in vedno bolj se mi dozdeva, da ljudje povečini le kopirajo en za drugim. Ne mislim na tech related bloge, temveč na splošne dnevnike. Kaj torej privlači obiskovalce? Kaj sproži komentarje?
Jamranje, negodovanje, nasprotovanje, kritiziranje.
To je tisto, kar sproži največji odziv. Če ti ni všeč, kakšne barve vrečko si dobil v trgovini, napiši to na blog in gotovo se najdeta dva, ki te moralno podpreta. Kritiziraj ponudbo v gostilni, prijaznost uslužbencev, še bolje uslužbenk. Jamraj nad tem, kako je svet nepravičen do tebe, kako pokvarjen je sistem, ki te sili v to, kar moraš biti. Da, vedno se najdejo somišljeniki ali vneti potrjevalci. Joj, kako zelo bi vas pwnal Nietzsche, ovce male.
Je res tako zelo nujno, da ste si devetdesetodstotno podobni, domači spletopisci? Vem, najlažje se je zgražati nad stvarmi, ki vam niso všeč. Hm, kdo si bo gotovo mislil: Ah, STFU, ravnokar počneš isto! Ni čisto res, kajti sledi bistvena razlika: Pozitivna kritika s predlogi za izboljšanje.
Da, če kritizirajte nekaj, potem vsaj predlagajte, kako bi stvar izboljšali. Ne moreš le reči, da je Tuševa vrečka grde barve, treba je tudi povedati, zakaj je tako in katera barva bi bila ustreznejša. In šele ko vidimo, ali so argumenti pametni, se lahko razmišlja dalje v konstruktivni smeri.
Najhujši so gotovo blogi nekaterih deklin, ki se trudijo pametovati vsem in o vsem, ampak kojci sodijo v kategorijo "yet another…"
Predlog? Iščite dobro. Ja, tako bo bolje za vse nas. Mar ni tako, da se bolje počutimo, če nas obkrožajo lepe stvari? Zakaj bi morali brati le o tem, kaj je slabo in kaj vam ni všeč? Raje opišite dober cede, pohvalite krasen film, pojdite na izlet in priporočite lepo stvar. Mislim, da boste s tem koristili večim. Že res, da ne boste dobivali tolikšnega števila komentarjev, a resnično upam, da komentarji niso bistvo vašega bloganja. Če je tako, raje nehajte.
Vseeno pa se zgodi, da vam je včasih nečesa dovolj. Ja, takrat je treba povedati tudi to. A preudarno in selektivno, v nasprotnem primeru boste izpadli kot godrnjalo ali nepotešena ženska. Česar pa nočemo, mar ne?

10 Responses to “Kako imeti bran blog?”

  1. Dr. Kruegel pravi:


    Jamranje, negodovanje, nasprotovanje, kritiziranje.
    To je tisto, kar sproži največji odziv.

    Ali pa je ravno obratno… ce napises/skritiziras kaj takega, s cimer se skorajda vsi strinjajo, samo potihem prikimajo in gredo naprej, brez komentarja. Imam take izkusnje. Glede na statistiko obiskov bi moralo biti v povprecju pri meni vec komentarjev.


  2. Klemen pravi:

    Da bi kritiziral splošne reči? Like vreme atm? :) Hah, potem je tak pisec res primeren le še za Hopla ali Slovenske novice :P
    Mislil sem bolj na male stvari, zaradi katerih se nekateri neupravičeno razburjajo. Zaradi enega ranta se pač že preteklo dejstvo ne bo spremenilo.
    Sicer pa – imaš kak href primer? :)


  3. David pravi:

    Eden od načinov je tudi, da polinkaš na siblogs.com! ;) Hec.

    Be a sport, pa polinkaj nazaj, prosim.


  4. Klemen pravi:

    Hm, hm, missing the point. Ne gre za to, da bi jaz želel nek naval na dnevnik, le dozdeva se mi, da folk stremi k temu, da bi čim več folka ugledalo njihove misli. Na siblogs je vedno več narcisoidnega folka z blogspota, ki jih je pomembno le to, koliko obiskovalcev imajo oz. koliko replyjev imajo. Poanta pisanja pa IMO ni v tem. Siblogs bi rabil resnejše kriterije za linkanje, to je dejstvo. Zanimivo je, da so nekateri pač dodani s strani admina, drugi pa se silijo zraven, nato pa napišejo par neumnosti na mesec. Mislim, da bi moral sistem po recimo treh tednih neaktivnosti linke izločati iz seznama in jih dodajati, ko bi bilo na rssju kaj novega. Le predlog.


  5. Cyb3r pravi:

    Ah ne ga srat. Pišeš kar ti pade na pamet. Pa naj bo to negodovanje nad vrečkami ali hvala novih cedejk. Ne moreš biti samo črn ali samo bel.


  6. Marko pravi:

    Imas point, Klemen. Pa tvoj blog ima kar precejsen doseg, ce nekateri ne zdrzimo brez njega niti na pocitnicah v Grciji na PPCjevi resoluciji 320×240 :P Aloha!… oz. nekaj takega… ;)


  7. Klemen pravi:

    Pozdrav nazaj v Grčijo, heh :)


  8. TecnobA pravi:

    Se pravi, je meni danes zmankalo cdjev, in sem si v glavi preklel cdje, nato sm najdu se premaknjene cdje ( mt ) in sem se njo preklel. naj o tem pisem? Ce bomo prevec jamrali, bodo ljudje mislili da se sami seb smilimo.


  9. TecnobA pravi:

    btw, mislm se da je tudi bralnost bloga odvisna od kroga prijateljev ki ga imas in, ki jih seveda interesera e-branje.


  10. David pravi:

    Klemen, sistem izloča bloge po pol leta neaktivnosti. Prej pač padaš v kategorijah po svežosti. Če si “dead” in objaviš, se pojaviš nazaj.

    Namen siblogs ni filtriranje po vsebini in presojanje kateri blog je kul in kateri ne. To moraš narediti sam pri sebi in brati oz. biti naročen na tiste bloge, ki so ti všeč. Trg bo sam povzdignil dobre bloge, ostale pa potopil, brez skrbi.

    Namen si.blogs je omogočiti ljudem, da spoznajo kaj so blogi in nekje začne. Ko si enkrat v igri pa že znaš sam ugotoviti kaj ti je všeč, kaj te zabava brat itd.

    No, če ti ni izpod časti, le polinkaj na si.blogs, tako kot večina drugih, ki so na seznamu. Tnx.


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.