| Naroči se na RSS

Labodje jezero: Možje v pajkicah

17. July 2005 Poslano v Vse

Včeraj zvečer ob osmih sem že napeto in z velikimi pričakovanji sedel na težko prisluženem sedežu v Cankarjevem domu, čakajoč na pričetek Labodjega jezera, baleta v štirih dejanjih, ki ga je napisal Peter Iljič Čajkovski. To je gotovo eden izmed najslavnejših timeless baletov, ki je bil prvič uprizorjen pred precej več kot sto leti (1877) v Boljšoj teatru v Rusiji. Kako je torej bilo?

Impresivno, čarobno in nepozabno :)
Princ Siegfried, ki ga je odigral član angleškega narodnega baleta Cesar Morales, je bil morda celo najboljši plesalec večera, zelo blizu pa mu je bila Regina Križaj Babačič v vlogi Odette (in Odilie), največje navdušenje med gledalci pa je verjetno požel dvorni norček (Bernard Courtot de Bouteiller).
Dovršena kostumografija (sposojena iz Londona), prelepa scenografija, predvsem pa natančno izvedena koreografija so bili tisti elementi, ki niso pustili hladnega nobenega gledalca.
Skupinski plesi “labodov” so seveda nekaj najlepšega v svetovnem baletnem repertoarju, predstava pa nekaj, kar je must see za vsakogar, ki bi rad trdil, da ga zanima umetnost.
Prav tako je odlično odigral orkester pod vodstvom Marka Gašperšiča.

In sicer? Gotovo festival kratkih kril in dolgih nog, tako v preddverju kot tudi na odru. Predstava je s tremi odmori skupaj trajalo do 23.20, torej ena daljših.
/me se veseli Les Ballets de Monte Carlo novembra, hihi.

2 Responses to “Labodje jezero: Možje v pajkicah”

  1. Dr. Kruegel pravi:

    Jaz bi pa sel kaj od Wagnerja gledat… pred meseci je bilo, pa sem opazil v enem cajtungu sele par ur pred samo predstavo in je bilo prepozno. Imas kaksne insajderske ali pa autsajderske informacije, kdaj bo Wagner kje?


  2. Klemen pravi:

    Hm, hm. Letos bodo simfoniki igrali (med drugim) Beethovna (dvakrat), Rahmaninova, Prokofjeva, Bartoka, Šostakoviča (can’t wait:) in recimo še Orffovo Carmino Burano. Kar bi bilo morda najbolj ustrezno, je tretji koncert, ko bo na sporedu Brucknerjeva Simfonija št. 8. Datum? 24. november. Morda se ti dopade.


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.