| Naroči se na RSS

Na simfonikih RTV

17. June 2005 Poslano v Vse

Spet sem tu in vnos vam ne uide. Včeraj je bil na vrsti koncert simfonikov in zato sem (baje) izpustil night session z Vesno. Prejoj :) Ampak (ne bodi no jezna) se je splačalo. Kaj so nam tokrat pripravili? Koncert je bil nastop prvega mednarodnega tekmovanja za marimbo v Ljubljani. Nastopila sta dva zmagovalca, dirigirala pa sta dva malda in obetavna dirigenta, ki ju je prijazno "posodil" Dirigentenforum.
Prva je nastopila Ritsuko Okuma, japonka, ki ima zares zanimiv slog igranja, precej poskočen, živahen in impulziven, zato jo je res fino gledati in poslušati. Tudi dirigent Evan Christ je bil fajn. Prvi komad, ki so ga odšpilali skupaj, je bil znameniti Prism Rhapsody, verjetno ena najtežjih, a najlepših skladb za marimbo. Aja, verjetno vsi ne veste, kaj je to marimba? Tole. Enlightened :)
Druga skladba z naslovom Ognjeni ptič (Firebird 0.7, lol), katere avtor je Igor Stravinski, je bila sprva baletna suita, a jo je Stravinski priredil za simfonični orkester. Tudi zabavno.
Nato je na vrsto prišel drugi zmagovalec, Američan Jamie Lawrence Adam, ki je igral tekmovalno skladbo avtorja Slavka Šuklarja z naslovom The Corridors. Desetminutna skladba je prav tako precej zahtevna,a se težko meri s Prizmo.
Zadnja skladba, ki jo je oddirigiral mladi Nemec Lancelot Fuhry, pa je bila Šostakovičeva Simfonija številka 6 v h-molu. Kako učeno se to sliši, sploh če dodam, da je to opus 54 :)
Šostakovič je bil pač genij, simfonije je pisal, ko še ni bil star 20 let. How cool is that?

Sicer pa – Peljati se je bilo zabavno, vsekakor bo treba ponoviti. Smeh odtehta shiver ;) Julija so spet zanimivi koncerti, kakopak mikavni. Bomo? Bomo.
Aja, Eve (spet) ni bilo, bad, bad, bad girl!

Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.