| Naroči se na RSS

Kako rešiti corruptan cede?

10. May 2005 Poslano v Vse

Že večkrat sem dobil v roke cede, ki je bil tako poškodovan, da se datoteke ni dalo prebrati ali je prenesti na disk. Ponavadi je kriv slab material, napaka pri peki ali kakšna fina praska.. Toda če napak ni veliko, se cede da rešiti. Toda kako? Najprej potrebujete CloneCD, s katerim naredite image na disk in ne pozabite ustvariti cue sheeta. Nato cue odprete s programom CDmage. Vsebina se naloada, nakar označite "stream" in analizirate podatke. Izpiše število in resnost errorjev. Če so Low in Middle errorji, se ponavadi da obnoviti. Če so resnejši, potem so verjetno podatki izgubljeni.
Označite vse erroje (ctrl+a) in kliknete na gumbek Repair corrupted sectors. To popravi low level errorje. Nato kliknete še na Rebuild sector fields, ki popravi ostale errorje. nato lahko kliknete na dototeko (preko image treeja se priklikate do najnižje stopnje, kjer so datoteke) in izberete Export ter jo shranite na disk. In tako sem rešil že kar nekaj filmov.
Danes sem siser dobil cede s preko 51 tisoč errorji, kjer je že CloneCD vnesel precej dummy sectorjev. A vseeno mi je uspelo obnoviti večino. Veliko večino. Kar dobro, če vemo, da je 51 tisoč sektorjev v tem primeru pomenilo zadnjih 15 % ploščka.
CloneCD verjetno poznate, CDmage pa je morda neke vrste oskubljena verzija ISO Busterja. Brez inštalacije, poleg kreira le eno malo ini datoteko za nastavitve, to je vse. Hiter, učinkovit, zastonj. Krasen program! Pa še majhen je za download.
Če se vam torej kdaj zalomi pri starih cedejih, se spomnite na te besede.
Srečno.

3 Responses to “Kako rešiti corruptan cede?”

  1. vrta pravi:

    Jaz za take primere uporabljam: Arrowkey.CD-R.Diagnostic. Sicer dokaj beden program, ki se rad obesi, ampak v večini primerov se odlično odreže.

    Bom sprobal tele tvoje predloge.

    BTW: Je že kdo sprobal “magični trik z zobno pasto”? Že 100× sem kje prebral, da se da spraskane CDje reševat z zobno pasto, pa mi ša kar ni jasno kako naj bi zobna pasta naredela dobrega CDju…

    I’ll look into it.


  2. Klemen pravi:

    Zbona pasta? Heh!
    Misliš, da za Colgate tudi velja? Pomoje je vseeno, če zamenjaš z dummy sektorji, pasta bi itak “zamašila” vse “enice” in po možnosti uničila laser. Tako da mislim, da se bom temu zavestno odpovedal :)


  3. vrta pravi:

    Bom zvečer poročal o rezultatih. :)


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.