| Naroči se na RSS

Kako hiter je moj brskalnik?

6. March 2005 Poslano v Vse

Izšel je Netscape 8 public beta, ki ga je seveda bilo treba preskusiti. Ker nikjer nisem našel hitrih testov, sem se kratkega testiranja lotil kar sam. Tako sem preskusil IE 6, Firefox 1.0.1 in Netscpe 8.0 Beta. Testiral pa sem hitrost prikazovanja cssja in hitrost delovanja javascripta. Uporabljal sem moj računalnik z athlonom XP 2600+ in 512 DDR rama. Najprej sem preskusil warm run v Firefoxu (4 sekunde) in Netscapu (7 sekund). V IE ga nisem, ker nisem nikjer našel bližnjice, kreirati pa je ne mislim :)
Za CSS benchmark test sem uprabil tole stran. Stran sem najprej naloadal v cache, šele nato pa odprl. Najbolje se je odrezal IE, ki je stran naloadal v 782 milisekundah, sledil je Firefox s 1062 milisekundami in Netscape s 2250 ms.
Nato sem se lotil js benchmarka. Tu je bil najhitrejši Firefox z 22,23 sekundami, sledil je IE s 24,73 sekundami, zadnji pa je ponovno bil Netscape s 26,17 s. Pri Netscapu sem v JS testu uporabil Netscape (gecko) engine, ki je enak Firefoxu 0.9. Z IE motorjem, ki je default, sem na testu dobil error, ki ga pripisujem nastavitvam, ki si jih nikakor noče zapomniti pravilno. Vidi se, da je še beta, saj nekaj nastavim, ob naslednjem bootu pa so nastavitve spremenjena na default, kar mi ni všeč. Je pa lepo, da podpira importanje iz Firefoxa/IE/Opere na začetku.
Inštalacija poteka lepo in gladko. Je počasnejša kot tista pri Fx, a ne obremeni procesorja na 100 %, kar je v redu. Enako je z uninstallom.
Hitri zaključek: Netscape izgleda obetavno, a je še nekoliko okoren, kar se da najbrž urediti s pravilnim nastavljanjem. Podpora dvem motorjem, ki nam je znana že iz Opere, zna biti uporabna, prav tako ima zanimivo nastavljanje možnosti posameznih strani (glej sliko).
Prav tako nam prikazuje novice, če pa smo Američani, pa še lokalno vreme. Layout je nekoliko drugačen (so le hoteli biti posebni?) in zahteva nekaj asa, da se ga privadimo.
Mail klienta nisem preskusil.

Netscape lahko prenamete z uradne strani.

Upam, da se bo testa lotil tudi kdo izmed vas in rezultate pripisal spodaj. Hvala.

One Response to “Kako hiter je moj brskalnik?”

  1. Tomo pravi:

    athlon XP 2600+ in 512 DDR

    Firefox 1.0…
    -766milisekund
    -10,33s

    IE6…
    -562milisekund
    -18,28s


Bi kaj pripomnili? Vesel bom.

You must be logged in to post a comment.